Umjetnost 22.05.2017. 08:03. Zadnja izmjena: 22.05.2017. 09:19.

Tribute bend

One big mob - Od knjižnice do festivalskih pozornica

Svatko od nas ima neki bend koji prati od rane mladosti, čija nam se glazba pod kožu urezala još u tinejdžerskim danima, pa do danas popratila neke životne faze i obilježila važne ili manje važne trenutke. Za mlade Čakovčane Vanju Horvata (30), Bojana Križana (32), Ivana Modrića (20) i Damira Šalajića (30) takav su bend Red Hot Chili Peppers - u čast slavnih američkih funk rockera prošle su godine osnovali tribute bend One big mob (prema nazivu pjesme, u prijevodu - jedna velika rulja).

Gitarist Vanja i basist Bojan još su 2015. razmišljali o ideji RHCP tribute benda, polako okupljali ekipu. U početku su se s repertoarom upoznavali i vježbali uz pomoć ritam mašine, bubanj je onda zasvirao Radomir Grujić, a početkom ove godine palice preuzima Damir.

U oblaku

- Koncerti su čista uživancija, kao da sam u nekakvom oblaku i u njemu smo samo nas četvorica. To je to, prenosi novi bubnjar svoje dojmove.

Teško je povjerovati, no takvi bučni i žestoki, One big mob su svoj prvi nastup imali u - knjižnici! Zaokružili su prošlogodišnju manifestaciju Noć knjige u čakovečkoj Knjižnici "Nikola Zrinski", a onda su se zaredali nastupi u Pikaču i Metalcu, pa u Varaždinu, Zagrebu, Rijeci, Gospiću, Sloveniji... I oni su, kao i njihovi prijatelji iz Muse tribute benda Musaic, usredotočeni na svirke diljem Hrvatske i van njezinih granica. U neku im ruku to olakšavaju i sami Peppersi jer u ovim krajevima, iako su iznimno popularni, rijetko sviraju - u Hrvatskoj su nastupili samo jednom, 2012. godine na zagrebačkom hipodromu.

One big mob sa svirkama se tek zahuktavaju, a želja im je nastupati na velikim festivalskim pozornicama na otvorenom. - To je moj san, pozornica na kojoj se možemo pošteno razbacati! Glazba je energična i kad me ponese, stalno na nastupima treskam dečke, smije se pjevač, koji ruku ipak nije slomio na nastupu već je posljedica pada s bicikla.

Nije u samome početku bio preveliki poklonik RHCP-a. Skloniji je, kaže, puno žešćoj glazbi ali su ga s vremenom ostali članovi benda uspjeli pretvoriti u fana. Da nauči tekstove pjesama koje izvode trebalo mu je oko mjesec dana, no neki su toliko brzi, dugački i složeni da ponekad na nastupima ne riskira već si pomogne uz podsjetnik. Uostalom, kaže, i pjevaču i frontmenu Anthonyju Kiedisu na svirkama se dešava da zaboravi riječi i improvizira, pa se ni Ivan time ne opterećuje previše.

Upravo su improvizacije na nastupima uživo značajka po kojoj su RHCP poznati. Zato se ni njihovi čakovečki sljedbenici ne trude previše zvučati u notu identično kao studijska snimka. Na koncertima će publiku u dva sata provesti kroz presjek tridesetogodišnje karijere popularnih Peppersa, čiju glazbu, kažu, sviraju s puno poštovanja, pa i poniznosti. I to ih, dodaju, možda razlikuje od ostalih RHCP tribute bendova.

- Nismo tu da izigravamo nešto što nismo, ali to što radimo - radimo dobro, zaključuju.

Kapetan košarkaša nesuđeni bubnjar

Nakon predstavljanja u knjižnici, One big mob su svoj prvi "pravi" nastup održali u klubu Metalac u srpnju 2016. godine. Kako su baš u to vrijeme hrvatski košarkaški reprezentativci u Svetome Martinu odrađivali pripreme uoči Olimpijskih igara, na koncertu se našao i kapetan Roko Leni Ukić. Osim košarkaš, Roko je i izvrstan bubnjar i veliki obožavatelj Red Hot Chili Peppersa, pa nije propustio koncert njihove čakovečke verzije. I ne samo to, s njima je čak i odsvirao 5-6 pjesama, bez ikakvih proba i priprema. Tko zna, da su malo drugačije životne okolnosti, možda je baš on mogao biti bubnjar grupe One big mob!