Umjetnost 09.07.2018. 08:04. Zadnja izmjena: 09.07.2018. 08:04.

Zbirka pjesama: Pod hižnim pocekom

Pjesnički impresionizam u slobodnom stihu iz dijaspore

U petak, 15. lipnja, u dvorani "Zrinski" Scheierove zgrade u Čakovcu predstavljena je javnosti zbirka pjesama "Pred hižnim pocekom" Davorke Križaj – Kapljić, Međimurke rodom koja inače živi u Mississaugi u Kanadi.
Pjesnikinja je rođena u Čakovcu, uspomene djetinjstva nosi iz Donjeg Kraljevca, mladenačke iz Zagreba, studirala je i živjela u Kanadi gdje je diplomirala biologiju, pa opet u Zagrebu gdje je studirala i diplomirala medicinu i vratila se raditi u Kanadu.
No rodnom se Međimurju iz dijaspore redovito vraćala obilaziti rodbinu, prijatelje i staze djetinjstva, ali ga je i živjela u svojim stihovima. Zanimljivo, piše i na književnom hrvatskom jeziku i na autentičnoj zavičajnoj kajkavštini Međimurja. Rijetko se bilježi da u Scheierici nema slobodne stolice na večeri poezije
Prvu zbirku pjesama "Sjećanja i sutoni" objavila je 2007. godine, ove je godine darovala čitateljima i drugu zbirku s trideset i tri pjesme sjećanja na zavičaj, na domovinu, na zagrebačku mladost, prepune iznimnih pjesničkih slika, pravog slikarskog impresionizma u poeziji slobodnog stiha. 

Nakladnik zbirke "Pred hižnim pocekom" je Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, urednici su Ivan Pranjić, prof. i Tomo Blažeka. Na promociji je opširno predstavio stvaralaštvo Davorke Križaj Kapljić dr. sc. Stjepan Hranjec, prof.emer. koji je s dr.sc. Jurjem Kolarićem i recenzent zbirke. Stvaralaštvo Davorke Križaj Kapljić iznimnim su komplimentima opisali Ivan Pranjić i Stjepan Hranjec

Pjesme iz zbirke interpretirali su na promociji Đuka Čaić i Marijan Belčić, a vokalna skupina žena KUD-a Općine Donji Kraljevec pjevala je starinske međimurske pjesme uz koje je pjesnikinja rasla.