Umjetnost 06.04.2017. 16:25. Zadnja izmjena: 06.04.2017. 16:25.

Tribute bendovi

Steiner EKV tribute: Nekima smo 'vanzemaljci', ali fanovi nas cijene

Serijal o tribute bendovima, koji su u našem prošlom broju otvorili štovatelji Azre iz Fantoma slobode, nastavlja sastav posvećen još jednom kultnom bendu s prostora bivše države, Ekatarini Velikoj. Steiner EKV tribute 2014. godine formirali su Čakovčani, pjevač Kristijan Baranić - Kiki (45) i bubnjar Renato Rešetar (45), Varaždinac Aleksandar Tolić - Sandi (50) na gitari, te Anđelko Novak - Kmica (50) iz Vučetinca na bas gitari.

- Naši su klinci nešto krenuli svirati, pa smo ih mi upućivali na ove starije bendove, između ostalih i EKV. I onda smo shvatili da zapravo i mi možemo isto. U početku je to bilo zamišljeno samo kao druženje, ali je, eto, preraslo u nešto više, pričaju Steineri.

Ekatarina velika bend je iz njihove mladosti, koji je u ono vrijeme, prisjećaju se, bio nešto potpuno drugačije. - Bili su u razini najboljih svjetskih bendova, definitivno. Gurali su neki svoj film, imali su svoje viđenje koje se nije uklapalo u tadašnju komercijalniju glazbu; bili su korak ispred svih. Na tekstove Milana Mladenovića i danas se gleda kao na poeziju. No, u ono vrijeme je to kužio tek uži krug ljudi, EKV je tek nakon raspada i nažalost smrti članova benda dobio priznanje kakvo zaslužuje, sad se tek vidi koliko su bili dobri, kažu u Steiner EKV tribute bendu.

Glazba Ekatarine velike prilično je kompleksna, i zato je Steinerima poseban izazov vjerno dočarati njihovo stvaralaštvo. Izazov je tim veći što notni zapisi uopće ne postoje i svu glazbu "skidaju" sami, a osim toga većina članova prvi put svira u nekome bendu i nemaju glazbene naobrazbe. U jesen prošle godine u bend je tako, u ulogu neprežaljene Margite Stefanović Magi, "upala" Olivera Siladi (50) iz Čakovca.

- Završila sam osnovnu muzičku školu, nakon koje nisam htjela svirati klasiku, pa sam nabavila note Doorsa i 4-5 godina svirala Doorse, onak, za sebe. No, lani me nazvala Anđelkova supruga s kojom sam išla u srednju školu, pozvala me da dođem s dečkima na probu, pa ako ništa drugo - bar ćemo se nas dvije vidjeti nakon dugo vremena. Dopalo mi se i sad sam dio ekipe, kaže Olivera.

I dečki se slažu da su sad potpuni, što se osjeti i na svirkama. Osim u Međimurju, redovito sviraju u Zagrebu i Rijeci, nastupili su i u Varaždinu, Puli i Gospiću, a nakon svakog koncerta obično dogovore i idući nastup. - Bilo je svirki na kojima smo bili kao vanzemaljci, u dva i pol sata dobili smo jedva koji pljesak. Ali, uglavnom na koncerte dolaze pravi fanovi EKV-a, i to prilično širok profil publike, i mladi i stariji s nama pjevaju od prve do zadnje pjesme, kažu Steineri.

Hvale ih da imaju odličnu energiju, a posebno su ponosni što je baš njih u jednom intervjuu kao odličan tribute bend istaknuo rock kritičar Aleksandar Žikić, autor knjige "Mesto u mećavi" posvećenoj lideru EKV-a, Milanu Mladenoviću. Iako danas sviraju isključivo pjesme Ekatarine velike, ne žele se ograničiti. I autorske će stvari doći na red, samo ako se, kažu uz smijeh, zainate.

Ime u čast velikanu

Dugo su se lomili oko imena - najprije su se zvali Krug, pa Sinhro - prema nazivima pjesama. No, budući da ta imena nose beogradski i bosanski tribute, EKV-u su odlučili pridružiti međimurskog vizionara Rudolfa Steinera - i on je, kažu, bio ispred svojeg vremena.