Umjetnost 02.06.2017. 09:07. Zadnja izmjena: 02.06.2017. 15:59.

Glazba je život

Veliki se rizik Deanu Mošmondoru isplatio, Suita je danas sinonim za kvalitetu

Poznato je da ovaj naš komadić zemlje između Mure i Drave nosi nevjerojatnu glazbenu snagu. Međimurje je rasadnik glazbenih talenata i velika je sreća što se dar koji nasljeđuju i s kojim se rađaju ima gdje njegovati i rasti. Posebnu zaslugu za glazbeni odgoj generacija i generacija međimurskih glazbenika ima Škola sviranja i pjevanja Suita - najstarija privatna glazbena škola u Međimurju. Prije 22 godine krenula je utirati put nešto drugačijem glazbenom obrazovanju u Međimurju, ali i u čitavoj Hrvatskoj. Svoje su prve pop, rock ili jazz taktove stotine glazbenika odsvirali upravo u Suiti, a mnogima od njih u ovoj je maloj školi usađena ljubav toliko velika da su i svoje živote posvetili glazbi.

Odmak od klasike

Život je glazbi svakako posvetio i osnivač i voditelj Suite, Dean Mošmondor, glazbeni pedagog i poznati klavijaturist u brojnim međimurskim sastavima. Glazbeni je odgoj diplomirao 1990. na Pedagoškom fakultetu u Mariboru, kao predavač sintesajzera, harmonike i solfeggia radio je u tadašnjoj Osnovnoj glazbenoj školi u Čakovcu, te u područnim odjelima u Prelogu i Murskom Središću. No, sredinom 90-tih pojavila se potreba za odmakom od klasike, i tu je priliku Dean znao prepoznati.
- U to vrijeme je sintesajzer bio jako popularan instrument, nešto novo i svježe i roditelji su me doslovce ganjali da učim njihovu djecu. Prijepodneva sam onda radio u školi, a poslijepodneva još dodatno predavao kod kuće, i obrnuto, i jednostavno sam bio rastrgan. Odlučio sam zato krenuti samostalno i ponuditi nešto drugačije - školu pop, rock, jazz i zabavne glazbe, pojašnjava Mošmondor.

Počeli su u sobičku od 16 kvadrata u obiteljskoj kući u Nedelišću, udžbenika tada, naravno, nije bilo pa ih je Dean napisao sam! Prostor su ubrzo proširili, pa i prerasli, i zbog sve veće potražnje školu odlučili preseliti u Čakovec. Jedno su vrijeme radili u iznajmljenim prostorima, a onda se, u jeku nemilosrdne financijske krize, odlučili na najveći rizik - vlastite prostore.  - U ove prostorije u Cesarčevoj uselili smo se 2011. godine, potpuno su prilagođeni nastavi glazbe i individualnom pristupu svakom učeniku koji nam je izuzetno važan. Nije bilo lako, puno sam morao žrtvovati, ali imao sam potporu obitelji - supruge Brede te kćerki Ines i Jane. Najvećim uspjehom smatram upravo tu našu tradiciju i razinu kvalitete koju smo uspjeli zadržati svih ovih godina, kaže Dean. 

Nekad učenici, danas profesori

Da se isplatilo lomiti led dodatna su potvrda i brojni učenici koji su upravo u Suiti glazbu toliko zavoljeli da su u njoj pronašli svoj životni poziv. Mnogi su se od njih u školu u kojoj su napravili prve glazbene korake i vratili, kao vrsni glazbeni stručnjaci i virtuozi na svojim instrumentima, te danas u ulozi profesora novim naraštajima prenose znanja i radost muziciranja.

I nisu učenici Škole samo djeca i mladi, najstariji polaznik poželio je naučiti svirati trubu u svojoj 67. godini! A i za one udaljenije i u kroničnome nedostatku vremena osmišljeno je rješenje - nastava putem interneta koja se izvodi uz pomoć računala, kamera i programa za video pozive. I zanimljivo, najviše online polaznika, kaže Mošmondor, imaju iz Zagreba, gdje je zapravo i najveća koncentracija privatnih glazbenih škola, što samo potvrđuje da se dobar glas o tradiciji i kvaliteti čakovečke Suite daleko čuje. I ne treba se, ističe, time zadovoljiti i tu stati.

- Ne možemo stajati na mjestu, uvijek razmišljamo o novitetima, idejama i planovima za dalje, gledamo i nekoliko godina unaprijed. Promatramo što se dešava na tržištu i na glazbenoj sceni, što ljudi slušaju i to im nudimo, kaže osnivač i voditelj Suite. 
Da je to dobar recept za uspjeh potvrđuju i redovne godišnje produkcije koje se zbog broja polaznika protežu na čak nekoliko dana, ali i brojne nagrade koje učenici Suite redovito osvajaju na natjecanjima diljem Hrvatske. Po prvi su put zato jedno takvo natjecanje odlučili organizirati sami - u petak, 16. lipnja u maloj dvorani Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, održat će se međunarodno natjecanje mladih u sviranju sintesajzera pod nazivom "Volim svirati sintesajzer".

Dodatni je to korak kojim se nakon 22 godine ustrajnog rada i ulaganja još jednom potvrđuje kvaliteta prve i najstarije privatne glazbene škole u Međimurju, i njezina voditelja čiji rad i dalje nosi vizionarski predznak.

Međunarodno natjecanje 16. lipnja

Pod sloganom Volim svirati sintesajzer će se u petak, 16. lipnja, u dvorani Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, prvi put održati međunarodno natjecanje mladih u sviranju sintesajzera. Organizator je Škola sviranja i pjevanja Suita, prijavljeni će se natjecati u šest kategorija, ovisno o godini glazbenog obrazovanja, a najbolje očekuju vrijedne nagrade. Kandidati se prijavljuju putem obrasca na Facebook stranici škole, ili do 9:30 na sam dan natjecanja.