Porijeklo proteina
Zašto su biljne bolje od životinjskih bjelančevina?
Raspadanje bjelančevina
Stalna i prekomjerna potrošnja mesa, mliječnih proizvoda i drugih namirnica životinjskog podrijetla slabi crijevni trakt i može voditi do raznih poremećaja debelog crijeva. Za razliku od žitarica i povrća, koja obično ne trunu prije no što se pojedu, životinjske bjelančevine počinju se raspadati čim je životinja ubijena.
Taj se proces zaustavlja zamrzivanjem ili dodavanjem konzervansa u obliku začina ili kemikalija. Međutim, truljenje se nastavlja čim se životinjske bjelančevine skuhaju i pojedu, a kad stignu u debelo crijevo, već je počelo njihovo raspadanje.
Štetne bakterije koje nastaju zbog tog raspadanja obično se skupljaju u debelom crijevu.
Bakterije
Pored sinetizirajuće skupine bakterija u debelom crijevu, postoji i skupina bakterija koja rastvara ostale čestice hrane u osnovne sastojke. Te bakterije mogu rastvoriti malu količinu životinjskih masnoća i bjelančevina u debelom crijevu, ali količina namirnica koje danas mnogi ljudi jedu (kao i u našem Međimurju) ne može se rastvoriti procesom metabolizma.
Posljedica toga je da se višak amonijaka i žučnih kiselina počinje gomilati u crijevnom traktu. Zajedno sa štetnim bakterijama koje nastaju truljenjem životinjske hrane te supstance dovode do promjena u sluzokoži debeloga crijeva, oštećuju i ubijaju stanice i smanjuju prirodnu otpornost organizma na infekcije.
Izvor: 2445