Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.04.2016. 10:30.

Zamjene za desert

Kako prestati jesti slatko?

Kako odoljeti kolačima i slatkišima kada nam njihov okus toliko godi!? Što možemo poduzeti? Pokušajmo kolače zamijeniti voćnim desertom. Zdjelica sočnih jagoda ili šarena voćna salata mogu također biti prekrasan završetak našeg obroka.

Ako ste se ipak odlučili za kolače, izrežite ih na manje dijelove ili izaberite kolače s manje šećera i masnoća te s dodatkom voća. Naučite poboljšati recepte za pripremu kolača i torti. Skoro uvijek možemo upotrijebiti upola manje šećera nego što je preporučeno, a da se okus značajno ne promijeni. Maslac ili margarin možemo zamijeniti uljem. Umjesto kreme od maslaca ili margarina, možemo upotrijebiti domaću marmeladu ili nadjev pripremljen od suhog ili svježeg voća.

Ako, uz to, biskvit prelijete sokom od naranče ili čajem u koji ste dodali malu količinu ruma (za odrasle osobe), kolač će biti sočan i aromatičan. Kakao je odlična zamjena za čokoladu, a sadrži manje količine masnoća od čokolade. Prilikom pečenja kolača tepsiju obložite papirom za pečenje kako biste smanjili količinu masnoće. Da kolač bude dovoljno sočan, dodajte mu različite vrste voća. Umjesto 4 jaja, možemo upotrijebiti 3 cijela jaja i 2 bjelanca. Tako ćemo smanjiti količinu kolesterola (jedan žumanac sadrži 240-300 mg kolesterola).

Na kraju, još ćemo jednom istaknuti da su slatkiši i kolači namirnice izuzetno bogate kalorijama. Ako im ponekad ne možete odoljeti i pretjerate u njihovom slasnom okusu, probajte već taj dan ili idući potrošiti unesene kalorije brzim hodom, vožnjom bicikla ili se uključite u grupu koja vježba aerobik. Zdravlje i život naše su najveće bogatstvo. Imajmo to svaki dan na umu i živimo u skladu s tim.

Brzi kolač od jabuka, jednostavni kolač od jabuka

Piramida zdrave hrane, kako se zdravo hraniti

Izvor: 2818