Prehrana i zdravlje
Za zdrava crijeva jedite biljna vlakna
Probava
Oblik, veličina, boja, sastav i učestalost stolice ukazuju na specifično stanje debeloga crijeva i na opće zdravlje čovjeka. Ljudi koji jedu tradicionalnu ili makrobiotičku hranu, bogatu cjelovitim žitaricama, obično izbacuju 368 do 482 grama čvrstih otpadnih materija dnevno. Oni koji uzimaju hranu bogatu masnoćama i bjelančevinama, izbacuju samo 85 do 113 grama čvrstih otpadnih materija dnevno.
Kod ljudi koji se hrane cjelovitim žitaricama, hrani treba oko 30 sati od ulaska u usta do prolaska kroz želučano-crijevni trakt. Kod onih koji jedu "modernu" hranu, to vrijeme u prosjeku traje 2-3 dana, a kod starijih ljudi može biti i do 2 tjedna.
Važnost vlakana
Skoro 100% namirnica u tradicionalnoj prehrani ljudi sadrži biljna vlakna i takva prehrana daje obilnu i dugačku stolicu, svijetle boje, mekog sastava, koja pluta na vodi. Samo 11% kalorija iz suvremene prehrane dolazi iz namirnica s biljnim vlaknima, pa je stolica mala, kompaktna, tamne boje i čvrstog sastava, i tone u vodi.
Nedostatak vlakana u prehrani usporava kretanje izmeta i omogućuje stvaranje štetnih bakterija. Osim toga, mišići debelog crijeva moraju više raditi da bi izbacili manji, kompaktniji otpad. Kako se stvara pritisak, oblikuju se male vrećice u sluzokoži debelog crijeva, zvane divertikuli. Na tim se vrećicama može razviti upalni proces, budući se u njima zadržavaju štetne bakterije i otpadni materijal.
Izvor: 2445