Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 21.04.2016. 14:01.

Ovisnosti

Faze alkoholizma

Nije svaka osoba koja pije alkoholna pića ovisnik. Dok će se neki doživotno zadržati u okvirima društvene potrošnje, drugi će krenuti putem alkoholizma. Osnovni preduvjet puta u ovisnost jest prekomjerno pijenje. Naravno, granicu između društveno prihvatljivog i prekomjernog pijenja različite će osobe različito postavljati: obično to šire što više i sami piju.

Međutim, ta granica je mnogo uža nego se to obično u društvu smatra, a naročito uža od alkoholičarskog tumačenja prekomjemosti. Ona ne ovisi ni o vrsti alkoholnog pića, ni o trajanju pijenja, niti o količini popijenog. Jer, ima, na primjer, alkoholičara koji nikad nisu okusili žestoka pića, ili onih u kojih je period pijenja bio vrlo kratak. U svakom slučaju, put prema ovisnosti o alkoholu započinje "fazom društvene potrošnje".

alkohol

 

Uz postupno privikavanje na alkohol, raste i tolerancija organizma i sve izraženija potreba za alkoholom, koja je povezana s uzimanjem sve većih količina alkohola da bi se postigao isti efekt. Faza u kojoj organizam može podnijeti sve veće količine alkohola može trajati različito dugo u različitih osoba, što ovisi o nizu okolnosti: vrsti pića, načinu i učestalosti pijenja, od konstitucijskih karakteristika.

Dakle, ako vam se netko pohvali kako može puno popiti a da mu ne smeta, možete se zabrinuti nije li već na putu prema ovisnosti.

 

Ovisnost o alkoholu 

Alkoholizam

Izvor: 2198