Zdravlje i ljepota 12.01.2018. 13:18. Zadnja izmjena: 12.01.2018. 13:19.

Mirisna i ljekovita

Jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van!

Ljekovita svojstva bila su poznata još u srednjem vijeku, jabuka je kraljica ne samo zimskog voća već i svih godišnjih doba.

Malu riznicu sastojaka koji pozitivno utječu na organizam pronaći ćete u jabuci. Naime, sadrži i do 90 posto vode u kojoj su otopljene različite tvari, a prolazi kroz želudac u roku od 15 do 20 minuta, stoga se njezina konzumacija preporuča prije ili nekoliko sati nakon obroka. Jabuka sadrži ugljikohidrate, vlakna, vitamin C, te vitamine A, E, B1, B2, B6 i beta - karoten. Također, sadrži i mineralekalij, kalcij, fosfor, magnezij i željezo
Jabuka potiče imunološki sustav i vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i utjecaja slobodnih radikala, stoga odlično štiti od prehlade, a dokazano je i da preventivno djeluje na pojavu tumora, prije svega debelog crijeva. Odlična je i kod problema s probavom, zatim, sprječava nakupljanje štetnih tvari u krvi, snižava povišeni kolesterol i začepljenje krvnih žila, smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze, a pozitivno djeluje i na rad srca.
Ovo voće bogato je kalijem, potiče izlučivanje tekućine i samim time mršavljenje. Osim toga, bogata je vlaknima - što u želucu stvara osjećaj sitosti. Svježa jabuka sadrži veće količine pektina koji apsorbiraju vodu i otorve, stoga je odličan sastojak za čišćenje organizma. Zbog puno fosfora i kalcija, pozitivno utječu na izgradnju kosti i zuba, a flour sprječava karijes te jača i štiti zubno meso i usnu floru. Također, jabuke su dobro sredstvo za osvježenje daha, polaganim žvakanjem čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. Jabuka je bogata ugljikohidratima pa opskrbljuje tijelo energijom i sprječava umor, dok serotonin odlično podiže raspoloženje.