Zdravlje i ljepota 05.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 31.05.2016. 09:29.

Muči li vas karijes?

Lijek za karijes i zaštita za zube

Zaštita fluoridima

Fluorid je drugo "oružje" protiv karijesa. Fluorid pridonosi stanju u kojem se zubi teže oštećuju kroz kiseline koje produciraju bakterije. U prvoj godini života pedijatar će vašem djetetu najčešće prepisati D-vitamin tablete u svrhu profilakse od rahitisa. Ove tablete trebale bi dodatno sadržavati fluorid. Postoji mogućnost da nakon prestanka provođenja terapije protiv rahitisa prijećete kod vašeg djeteta na fiuor-tablete bez vitamina D.

Ove tablete trebale bi se rastvoriti i zadržati rastvorene jedno vrijeme u ustima. Međutim, tablete se i lako zaboravljaju. Kao alternativa imamo ponudu fluoridirane soli za jelo. Fluoridirana sol za jelo u mnogim je zemljama priznata kao najbolje rješenje zaštite od karijesa. Na žalost, u Hrvatskoj je primjena fluoridirane soli za jelo tek u začetku. Najgore je uživanje slatkiša ili kolača kao i flašice za malu djecu u doba prije spavanja.

Na taj način zubi su najdulje moguće vrijeme izloženi negativnom djelovanju bakterija. Osim toga preko noći stvara se manje zaštitne sline. Na taj način može čak doći i do vrlo brzog uništavanja zubi. Umjesto čokolade bolje je uzimati povrće i koštice.

Oni koji se ne mogu potpuno odreći slatkoga, trebaju nakon užitka oprati zube. Za međuobroke postoji ponuda hrane koja je siromašna šećerom pa se tako štetne bakterije ne mogu adekvatno prehranjivati i proizvoditi štetnu kiselinu.

Osim toga, uživanje previše slatkih jela dovodi kod djece i do drugih sličnih zdravstvenih problema pa je uzimanje voća, povrća i mliječnih proizvoda korisno i za opće zdravlje.

Savjet: Ako se ne može spriječiti uzimanje slatkog, onda treba probati slatku hranu uzimati uz glavne obroke, a iza toga dobro oprati zube.

Kako nastaje karijes

Izvor: 2230