Oralna higijena
Kako i zašto nastaje karijes?
Bez šećera nema karijesa. Bakterije koje izazivaju nastanak karijesa prehranjuju se najčešće šećerom. Kod toga nastaje mliječna kiselina koja polako otapa zube i tako nastaju tipični oblici pokvarenih zubi. Kod šećera se ne misli samo na uobičajeni šećer u kućanstvu, jer kao hrana bakterijama može poslužiti i voćni, mliječni ili grožđani šećer.
Velika je zabluda vjerovanje da smeđi šećer i med prouzrokuju manje karijesa. Mjerodavna nije količina, već kako često se uzima slatki međuobrok. Kod toga treba imati na umu kako često i kako dugo stoji slatka prehrana bakterijama koje uzrokuju karijes na raspolaganju.
Jedna čokolada koja se pojede odjednom mnogo je manje štetna nego ako se čokolada jede u malim količinama nekoliko sati. Mnogi manji obroci čokolade vode do toga da se bakterije mogu preko duljeg vremenskog perioda prehranjivati i na taj način dolazi do razvoja kiseline koja oštećuje zube.
Izvor: 2230