Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 23.06.2016. 13:45.

Bolesna leđa

Vježbe kod kifoze (iskrivljenja kralježnice)

Vježba 1: Iz početnog položaja, ležeći na trbuhu, ruke uz tijelo, dižite ramena. Spajajte lopatice. Glava ostaje na podlozi. Ne dizati glavu.

Vježba 2: Iz početnog položaja napraviti isti pokret kao u vježbi 1. Dodajte i pokret ruku. Ruke su dlanovima okrenute prema podlozi; tako opružene, podižite ih.

Vježba 3: U početnom položaju prsti ruku su prekriženi na leđima. Dlanovi okrenuti nazad. Dižite opružene ruke i rameni pojas. Lopatice se spajaju uz kralježnicu. Kasnije, prilikom vježbanja i glava prati pokret.

Vježba 4: U početnom položaju ruke su u odručenju, a dlanovi su okrenuti prema podlozi. Dižite ruke i rameni pojas, a lopatice spajajte prema kralježnici. Glavu uključite tek kasnije u pokret, a ona je uvijek u produžetku kralježnice.

Vježba 5: U početnom položaju ruke su na podu pogrčene u laktovima, tako da podlaktica i nadlaktica čine kut od 90 stupnjeva. Laktovi su u visini ramenog pojasa. Dizanjem ruku u tom položaju spajate lopatice. Glava je u istom položaju kao u vježbi 4.

Vježba 6: U početnom položaju ruke su na potiljku, prsti prekriženi. Dižite laktove što više ne odvajajući šake od potiljka. Dizanje glave, pri čemu je lice okrenuto prema podlozi, uključuje se tek kasnije.

Vježba 7: U početnom položaju ruke su pogrčene u laktovima, a šake su na podlozi kraj ramena. Istovremeno podizati rameni pojas i ruke, a šake okretati. Pokret glavom kao u vježbi 6.

Vježba 8: Iz početnog položaja dizati glavu što više. Lice okrenuto prema podlozi, ramena ostaju na podlozi, mišiće leđa pokušajte opustiti.

Vježba 9: Početni položaj s rukama ispruženim na podlozi, dižite ruke, dlanove okrećite van, a lopatice spajajte. Glava ostaje na podlozi, a kasnije prati pokret.

Vježba 10: Početni položaj kao u vježbi 9; prsti su prekriženi, dižite istovremeno ruke, a glava prati pokret.

Vježba 11: U početnom položaju turski sjed. Ruke su kraj tijela, dlanovi okrenuti naprijed. Povlačite ruke nazad i okrećite, spajajte lopatice.

Vježba 12: U početnom položaju ruke su podignute u visini ramena, kut između podlaktice i nadlaktice je 90 stupnjeva. Dlanovi su okrenuti naprijed. Ruke povlaćite nazad. Pazite da nadlaktice ostanu u visini ramena. Pokret se izvodi iz zgloba ramena.

Vježba 13: U početnom položaju ruke su oslonjene na potiljak, laktove povucite naprijed. Opružite ruke odru te dlanove okrenite naprijed.

Vježba 14: U početnom položaju ruke su iza tijela, prsti prekriženi. Podižite ruke i povlačite ih nazad, spajajte lopatice.

Vježba 15: U početnom položaju ruke su na potiljku, prsti prekriženi. Opružite ruke iznad glave. Ne odvajajte prste. U tom položaju povlačite ruke što više nazad.

Streljaštvo, zračne puške, puška i pištolj

Kifoza, iskrivljenje kralježnice

Izvor: 2169