Zdravlje i ljepota 21.01.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 02.06.2016. 09:20.

Bolesti oka

Povećanje kratkovidnosti, kratkovidnost kod djece i životinja

Kratkovidnost kod djece

Pojava kratkovidnosti kod novorođene djece je vrlo rijetka. Kod nedonoščadi kratkovidnost je češća nego dalekovidnost. Kratkovidnost se povećava u školskom razdoblju života djeteta, između 7. i 18. godine života i to je tzv. školska kratkovidnost.

To je problem suvremene civilizacije i socijalne preorijentacije prema intelektualnim zanimanjima te povećanoj potrebi rada na blizinu u modernom životu.

Očne bolesti i životinje

Zanimljivo je da i kod životinja koje žive slobodno u prirodi postoji pretežno dalekovidnost, dok kod domaćih životinja (psi, konji, goveda, kunići) i majmuna, posebno onih u zoološkim vrtovima, prevladava kratkovidnost.

Povećanje kratkovidnosti

Povećanje kratkovidnosti raste obično do 21. godine života, sa stabilizacijom oko 30. godine. Kratkovidnost je češća kod ljudi visoka rasta i nježnije tjelesne građe. U trudnoći se može pojačati.

Nasljedna bolest

Posebno treba istaknuti, ne kao grešku vida, nego kao bolest oka, visoku kratkovidnost, koja se često nasljeđuje. Ako su oba roditelja visoko kratkovidna, djeca nasljeđuju kratkovidnost.

Saznajte vrste kratkovidnosti 

Simptomi kratkovidnosti

Izvor: 2119