Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 13.06.2016. 09:53.

Debljina i vezani problemi

Masno tkivo predstavlja rizik za zdravlje

Opseg struka je uz BMI indeks vrlo praktičan pokazatelj uhranjenosti i raspodjele masnog tkiva, a vrlo ga je jednostavno izmjeriti. Kod žena struk od 80 do 88 cm pokazuje umjereno povećanu težinu i tako i umjereno povećan rizik za nastanak bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti i različitih vrsta raka, dok je rizik žena s opsegom struka većim od 88 cm značajno povećan.

Za muškarce s opsegom struka od 94 do 102 centimetra govorimo o povećanom riziku od debljine i spomenutih bolesti, a kada je opseg struka veći od 102 centimetra, govorimo o znatno povećanom riziku. Nakupljanje masnog tkiva oko struka (abdominalna debljina) smatra se vrlo značajnim neovisnim rizičnim faktorom za srčani udar, a mnoge su studije pokazale da je rizik još veći kod osoba s povećanim opsegom struka koje su ujedno i pušači i nisu dovoljno fizički aktivne.

Glavnim oružjem u borbi protiv debljine smatra se dobro poznavanje principa pravilne prehrane i njihova primjena, kao i redovita tjelesna aktivnost jer premalo kretanja pridonosi debljini, a debljina otežava kretanje. To je začaran krug, nemojte si dopustiti da postanete dio tog kruga.

Izračunajte svoj BMI i izmjerite opseg struka još danas, a zatim jednom mjesečno, kako biste na vrijeme uočili mali višak kilograma jer tada je najlakše taj višak i izgubiti.

Čuvajte svoje zdravlje održavanjem normalne tjelesne težine i ne zaboravite na redovito svakodnevno kretanje.

Prekomjerna tjelesna težina

Indeks tjelesne mase

Izvor: 2799