Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 20.04.2016. 13:19.

Pčelinji proizvodi

Doziranje matične mliječi za djecu

Pri korištenju matične mliječi valja voditi računa o dozi i duljini vremena konzumiranja. Preporučljivo je da se matična mliječ koristi jedan do dva mjeseca, a poslije da se napravi isto tolika vremenska pauza.

U preventivne svrhe djeca mogu konzumirati od 25 do 100 mg dnevno, ovisno o starosti djeteta, a odrasle osobe od 50 do 200 mg dnevno. Matična mliječ u svježem stanju koristi se najbolje tako da se iz bočice koja se čuva u hladnjaku uzme čačkalicom jedna kap matične mliječi, što odgovara masi od 40 do 50 mg, stavlja se pod jezik i pusti da se istopi.

Na opisan način matična se mliječ koristi 2 do 3 puta na dan, najbolje jedan sat prije jela. U alkoholnom rastvoru do 45% alkohola otopi se 1 gr matične mliječi u 20 cl alkohola i 10 do 15 kapi stavlja se pod jezik 3 do 5 puta na dan. Matična mliječ može se umiješati u 1 kg meda, 50 gr peluda i 10 gr matične mliječi. Takvu mješavinu konzumirati 2 do 3 puta na dan po jednu malu žlicu.

Pri korištenju matične mliječi valja se konzultirati s liječnikom, mada matična mliječ nije toksična niti mutogena, ali ipak treba biti oprezan, pogotovo da se ne bi pretjeralo u doziranju. Alergijske reakcije moguće su kod osoba osjetljivih na pčelinje proizvode.

Mogu se manifestirati u obliku reakcija na koži, proljeva, pa sve do anafilaktičkog šoka koji može biti koban. Sve što je spomenuto o matičnoj mliječi važi samo onda ako je ona pravilno proizvedena, konzervirana i korištena u cilju očuvanja našeg zdravlja - jer zdravlje je najveće bogatstvo. 

Svježa matična mliječ, proizvodnja matične mliječi

Proizvodnja matične mliječi - saznajte kako nastaje mliječ u zajednici pčela

Proizvodi od pčela, matična mliječ u medu

Matična mliječ kao lijek, liofilizirana matična mliječ i podizanje imuniteta

Izvor: 2859