Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 29.06.2016. 10:46.

Zdravlje i pčelinji proizvodi

Liofilizirana matična mliječ i podizanje imuniteta

Matična mliječ u svježem stanju stavlja se u hladnjak, odnosno u zamrzivač od -20 do -15°C pri čemu zadržava ljekovita svojstva do godine dana. Za dnevnu upotrebu uzimaju se manje količine i drže se u hladnjaku na temperaturi od -5 do -2°C. Takvo je čuvanje i korištenje najkvalitetnije jer matična mliječ na temperaturi iznad 6°C i pri dnevnoj svjetlosti propada već za oko 20 sati.

Čuvanje matične mliječi u alkoholnom rastvoru pogodno je za dnevnu upotrebu jer je ne treba držati na jako niskim temperaturama. Mješavina matične mliječi s medom uz dodatak peluda i propolisa često se koristi kao kristaliziran med da matična mliječ i ostali dodaci ne bi isplivali na površinu. Dakako, med treba biti čist, bez ikakvih štetnih primjesa. Suvremena farmaceutska industrija producira tzv. liofiliziranu matičnu mliječ kojoj se posebnim postupkom, niskim temperaturama i sublimacijom oduzme voda, pa dobijemo matičnu mliječ u suhom stanju koja se može koristiti kao prašak, granule ili tablete.

Znanost je dokazala da matična mliječ djeluje na ljudski organizam kao biostimulator, regenerator i faktor razvoja i rasta. Dokazano je da stimulira parasimpatički centar neurovegetativnog sustava, pojačava lučenje adrenalina iz nadbubrežne žlijezde i poznatu tvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlijezde te je čisti od toksina, kao i kroz ovojnicu mozga, a samim tim usporava proces starenja.

Matična mliječ za djecu

Proizvodnja matične mliječi

Saznajte kako nastaje mliječ u zajednici pčela

Matična mliječ u medu

Izvor: 2859