Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 03.11.2016. 11:51.

Izvor hranjivih tvari

Meso je hrana bogata bjelančevinama te je u umjerenim količinama važno za zdravlje

Meso je bogat izvor bjelančevina, hranjivih tvari koje su osnovni građevni elementi svakoga, pa i najsitnijega djelića našega tijela. Ulaze u sastav svake žive stanice i neobično su važne za brojne biokemijske procese u njima. Zato ih svakodnevno u dovoljnoj količini moramo unositi prehranom.

Bjelančevine su neophodne za stvaranje hormona i enzima, poboljšanje imuniteta, odnosno stvaranje antitijela koja nas štite od bolesti, za obnovu hemoglobina koji prenosi kisik, za transport hranjivih tvari putem krvi u stanicu, rast kose, noktiju i kože, a konačno, i izvor su energije kada u organizmu nema dovoljno ugljikohidrata i masti. Postoje bjelančevine biljnog i životinjskog porijekla.

Za bjelančevine mesa kažemo da su potpune bjelančevine ili biološki kvalitetne jer sadrže sve esencijalne aminokiseline koje naš organizam ne može sam stvoriti, već ih moramo unositi hranom. Meso je, uz to, dobar izvor vitamina B skupine, željeza i cinka, a sadrži i druge minerale kao što su magnezij, fosfor, natrij, kalij, sumpor i kalcij. Moramo istaknuti da se željezo iz mesa mnogo bolje iskorištava nego iz namirnica biljnog porijekla.

Svakako ne smijemo zanemariti činjenicu da meso sadrži i masnoće te kolesterol. Masnije meso sadrži više kolesterola i više zasićenih masnoća.

Izvor: 2825