Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 07.06.2016. 10:30.

Soli i mikroelementi

Zašto su minerali važni za zdravlje?

Ljudski organizam sakriva u sebi čitav jedan mali ocean! Čemu ovakva usporedba? Zbog toga što gotovo 80% ljudskog tijela čini voda u kojoj se nalaze minerali i elementi u tragovima.

Poput oceana i soli u njemu koja zajedno s drugim elementima pokušava neutralizirati zagađenja koja dolaze izvana, to isto u ljudskome tijelu čine minerali - pomažući protok krvi, a neizostavni su i u strukturi kostiju i muskulature.

Minerali se izravno vezuju uz vitamine jer se vitamini, koliko god da ih ima, u organizmu ne mogu asimilirati bez minerala. Iako ljudsko tijelo pojedine vitamine može sintetizirati, minerale dobivamo jedino unošenjem u organizam putem prehrane.

Nedostatak minerala

Jedan od razloga što nam danas nedostaje minerala je način uzgoja hrane. Hrana koja raste na tlu siromašnom mineralnim solima (što je posljedica uzgoja s mineralnim gnojivima i pesticidima), ima čak 75% manje minerala od namirnica iz biološkog i organskog uzgoja.

Na žalost, vrlo često i olako čovjek današnjice poseže za različitim zamjenskim proizvodima, tj. mineralima u tabletama, a bez posebnog savjetovanja sa stručnjacima i bez znanja o potrebnim količinama, kao i njihovim učincima na vlastiti organizam. Takvo nekontrolirano i nepouzdano dodatno uzimanje minerala može blokirati apsorpciju drugih hranjivih sastojaka i poremetiti metaboličke procese.

Stoga, budite vrlo oprezni i ne zaboravite da je puno bolje voditi više računa o vlastitoj prehrani, jer priroda se ionako pobrinula da u hrani dobijemo sve što trebamo za dobro zdravlje.

Kako minerali funkcioniraju u organizmu

Saznajte zašto se dobro znojiti

Izvor: 2439