Zdravlje i ljepota 27.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 09.06.2016. 10:30.

Prirodna masnoća

Saznajte kako njegovati suhu kosu!

Suha kosa je u mnogo slučajeva krhka, a kad je dodirnete, imate osjećaj da ste dodirnuli slamu. Sjaj tu ne postoji, a rasčešljavanje je jako teško i bolno. Uzrok tome može biti vlasište koje ne proizvodi dovoljno loja, zatim geni, različite boje za kosu, pogrešna njega i slično. Kako bi joj vratili sjaj i zdrav izgled, potrebno je promjeniti njegu.

Možete je njegovati vrućim uljem. Od ulja možete koristiti maslinovo jer je vrlo ljekovito i lako ga je nabaviti. Korištenjem kokosovog ulja vratit ćete sjaj vlasima, a ricinusovo ulje spriječit će lomljenje vlasi. Ulje avokada birajte za lakše raščešljavanje. Ulje je potrebno zagrijati u mikrovalnoj pećnici tako da bude toplo, ali ne smije biti prevruće.

Nakon što ga zagrijete, nježno ga umasirajte u vlasište i nanesite na ostatak vlasi. Zatim omotajte vlasi plastičnom folijom i na sve to još ručnikom. Ostavite ulje tako da djeluje od 15 do 20 minuta. Nakon toga skinite ručnik i foliju, te operite kosu šamponom. Taj radite jednom tjedno ili samo povremeno.

Naučite njegovati suhu kosu


Prvo i najbitnije pravilo je da ne perete suhu kosu svaki dan i da je ne perete jako vrućom vodom. Perite je po potrebi jer svako korištenje šampona odstranjuje zaštitne lipide iz vlasi. Izbjegavajte i prečesto sušenje jer jer ono dodatno isušuje vlasište. Koristite samo one proizvode koji su namijenjeni isključivo njezi suhe kose.

Masirajte vlasište barem jednom tjedno kako bi poboljšali prokrvljenost i potaknuli izlučivanje loja. Može vam pomoći i mješavina meda i maslinovog ulja. Pomiješajte žlicu maslinovog ulja sa žlicom meda i nanesite na vlasi. Omotajte plastičnom folijom i ručnikom te ostavite da tako djeluje pola sata. Nakon toga vlasi operite šamponom.

Možete i sami izraditi losion za njegu kose koji će joj vratiti prirodnu masnoću. Stavite u dva decilitra vode deset grama ružmarina, deset grama kadulje, deset grama timijana i jednu žlicu maslinovog ulja ili ružmarinovog ulja. Mješavinu zagrijavajte sve dok ne zavrije, a nakon toga pustite da vrije dvije minute.

Kad je gotovo, poklopite i čekajte da se ohladi. Nakon što se ohladi, procijedite i pospremite u tamnu bočicu. Prije korištenja protresite bočicu. Mažite tim pripravkom vlasište nakon pranja.