Zdravlje i ljepota 28.03.2020. 08:36. Zadnja izmjena: 28.03.2020. 08:39.

Napokon se okupili u pristojnom broju

Održana redovna skupština čakovečke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora

Liječnici članovi čakovečke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora okupili su se nedavno na redovnoj skupštini, u priličnom broju u odnosu na skromnu posjećenost prijašnjih godina. (Napominjemo, skupština je održana prije svih zabrana okupljanja.)

Zadovoljstvo odazivom istaknula je predsjednica podružnice Dubravka Kapun, dr. med., naglasivši da nije zadovoljna radom u prošloj godini jer je  nekolicina članova ostala sama u aktivnostima, no zadovoljna je članovima podružnice koji su organizirali javne akcije, pisali stručne radove, s posebnim naglaskom na organizaciju simpozija dječjih kirurga u Čakovcu prošle godine.

Dubravka Kapun, predsjednica podružnice

Detaljnije je aktivnosti iznijela tajnica podružnice Jana Vrbanec, dr. med., istaknuvši da ona danas broji 391 člana. U Županijskoj bolnici Čakovec četiri su liječnika napredovala u specijaliste, njih 18 u supspecijaliste, a osam ih je započelo specijalizacije. U Domu zdravlja nema novih specijalizanata, u Zavodu za hitnu medicinu u tijeku je  jedna specijalizacija, dok u Zavodu za javno zdravstvo imaju jednu novu specijalisticu i dvije specijalizantice. 

Na aktivnosti liječnika obiteljske i opće medicine osvrnula se Renata Hranjec-Gašparić, dr. med., a na djelovanje čakovečke podružnice Hrvatskog stomatološkog društva  Velimir Mađarić, dr. dent. med. U ime Hrvatske liječničke komore okupljenima se obratio prim. dr. sc. Ivan Žokalj, dr. med., u ime Hrvatskog liječničkog sindikata mr. sc. Renata Čulinović Čaić, dr. med.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec doc. dr. sc. Tomislav Novinščak, dr. med., najavio je skorašnje otvaranje obnovljene zgrade stare interne i preseljenje odjela psihijatrije te fizikalne medicine i rehabilitacije. Župan Matija Posavec dodaje:

- Pri kraju smo zaključenja investicijskog ciklusa vrijednog 65 milijuna kuna, od čega će 32 milijuna kuna biti uloženo u opremu; desetak novih liječnika došlo je u našu Bolnicu, očekujemo ih do kraja godine još, a i dalje ćemo ustrajati u nabavci opreme, ulaganju u zgrade i podizanje standarda jer je to jedan korak da nam liječnici ostaju ili nam se vraćaju, kazao je župan Posavec, davši do znanja da bi sljedeći korak moglo biti ulaganje u palijativu, odnosno preuređenje stare Feštetićeve zgrade u kvalitetan hospicij.

Skupština je započela predavanjima psihijatra Živka Miševića i kliničke psihologinje Andreje Bogdan na temu sindroma iscrpljivanja kod liječnika. 

(Za kraj, još jednom napomena: skupština je održana prije zabrane većih okupljanja. Člankom se malo prisjećamo događaja i dana dok su skupštine još bile dopuštene...)