Zdravlje i ljepota 17.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 11.07.2016. 14:19.

Rizične skupine

Kako nastaje osteoporoza i kako je spriječiti?

Osteoporozi su skloniji bolesnici koji prekomjerno uživaju alkoholna pića, pušači, bolesnici sa šećernom bolešću i poremećajem rada štitnjače, nadbubrežne žlijezde, bolesnici s reumatoidnim artritisom s poremećajem u prehrani, bolesnici s bubrežnom bolesti i bolešću pluća.

Uporaba nekih lijekova također može dovesti do pojave osteoporoze. Tu su najzastupljeniji kortikosteroidi te antikonvulzivi i citotoksični lijekovi kemoterapija. Bolest se dijagnosticira denzitometrijom dxa i koštanim ultrazvukom, rendgenogramom kralježnice, osnovnim laboratorijskim pretragama, pregledom koštane srži, biopsijom kosti, scintigrafijom tehnecijem.

U prevenciji osteoporoze bitan je adekvatan unos kalcija i D vitamina u organizam. Tijekom života izbjegavanje rizičnih faktora kao što su alkohol i pušenje te primjerena fizička aktivnost. Fizička aktivnost je bitan element u prevenciji osteoporoze i prijeloma kosti. Inaktivnost svakako negativno utječe na osteoporozu pa čak i mlada odrasla osoba može izgubiti i gustoću kosti na kralježnici u tjedan dana, a da bi toliko dobila treba vježbati cijelu godinu.

Liječenje osteoporoze

Kako prepoznati osteoporozu

Izvor: 2548