Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 09.06.2016. 12:26.

Nervus medianus

Oštećenje medijalnog živca liječi se kineziterapijom i elektrostimulacijom

Najčešća ozljeda medijalnog živca je u razini karpalnog kanala. Karpalni kanal smješten je s donje strane ručja. Zbog naročitih anatomskih odnosa i skučenosti prostora, medljalni živac se često ukliješti u ovom kanalu, što se manifestira trncima u prva tri prsta šake i postupnom propadanju mišića dlana koje inervira taj mišić (tenar).

Ako pritisak dulje potraje, mišići tenara toliko propadnu da šaka dobiva naročit izgled - majmunska šaka. Uzroci uklještenja živca u karpalnom tunelu su različiti. Najčešće se radi o promjenama na kostima nakon prijeloma palčane kosti na tipičnom mjestu. Stvara se lažni zglob pri prijelomu skafoidne kosti. Zbog degenerativnlh promjena na zglobovima ručja, upalnih promjena na tetivama, u sustavnim oboljenjima veziva, u oboljenjima štitnjače, u dijabetičara, u trudnoći te zbog profeslonalnog napora kod daktilografa, ličilaca, radnika u kožarskoj industriji te nekih fizičkih radnika također može doći do uklještenja.

Liječenje oštećenja medijalnog živca obuhvaća imobilizaciju uz provođenje kineziterapije i elektrostimulacije. Ukoliko u trajanju od 6 mjeseci ne dođe do poboljšanja kliničke slike, pristupa se operativnom zahvatu.

Medijalni živac

Izvor: 2127