Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 03.11.2016. 12:11.

Izbjegavajte prženje

Koje je meso najpogodnije za zdravu dijetu te kako smanjiti udio masnoća?

Jeste li znali da, na primjer, pileća prsa s kožom sadrže oko 11% masnoća, a ako kožu odstranimo, količina masnoća će se smanjiti na jedva 2%? Zato je važno istaknuti da je za zdravlje potrebno birati nemasno meso. Vidljive masnoće i kožicu možete odstraniti prije pripreme mesa ili neposredno prije konzumiranja, na tanjuru. Vodite računa i o pripremi mesa na zdrav način - dajte prednost kuhanju, pirjanju, pečenju u foliji ili posebnim posudama za pripremu bez masnoća.

Izbjegavajte prženje jer meso pripremljeno na taj način sadrži više masnoća i kaloričnije je te može dovesti do debljanja. Dajte prednost mesu peradi (piletina, puretina) zato što je niske energetske vrijednosti i nižeg sadržaja kolesterola, dok svinjetinu, teletinu, junetinu i govedinu konzumirajte rjeđe.

Prema smjernicama piramide zdrave prehrane, piletina je u grupi namirnica zajedno s ostalim vrstama mesa, ribom, jajima, mahunarkama i orašastim plodovima. Preporuka za tu grupu namirnica je 2 - 4 serviranja dnevno, a jedno serviranje ili jedinica mesa iznosi 5 - 8 dag (ovisi o dobi, spolu, fizičkoj aktivnosti i dr.). Pileće je meso lako probavljivo meso visoke biološke vrijednosti i dijetetske namjene. Sadrži bjelančevine u optimalnim količinama te organizmu osigurava gotovo polovicu dnevnih potreba.

Uz malo znanja i vještine, možemo i iz takvog mesa pripremiti gurmanska jela. Važno je istaknuti da treba voditi računa o pravilnom načinu rukovanja mesom. Tako je prije i poslije rukovanja svježim mesom potrebno dobro oprati ruke, a meso dobro termički obraditi da se izbjegne zaraza salmonelom.

Pečeno ili kuhano meso nikada ne smijete rezati na istoj dasci (i s istim priborom) na kojoj smo prethodno pripremali sirovo meso. Uživajte u ukusnim mesnim jelima, ali pritom poštujte umjerenost u količini.

Kako pripremiti pileća prsa

Meso, hrana bogata bjelančevinama

Izvor: 2825