Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 29.06.2016. 11:15.

Dobar izvor proteina

Plava riba i omega-3 masne kiseline

Puno je ljudi koji znaju da je za dobro zdravlje potrebno jesti ribu barem dva puta tjedno, no premalo je onih koji se tog principa i pridržavaju. Ribe ubrajamo u dijetne namirnice, odnosno namirnice koje sadržavaju malo kalorija, a predstavljaju izuzetno dobar izvor visoko vrijednih bjelančevina.

Sadržavaju i važne minerale i vitamine. Plave morske ribe kao što su tuna, losos, srdela i skuša bogate su omega-3 masnim kiselinama koje su posebno važne za zdravlje srca i krvnih žila. Naime, poznato je da dostatan unos omega -3 masnih kiselina u našoj prehrani smanjuje rizik nastanka ateroskleroze (stvaranja naslaga na krvnim žilama) te rizik stvaranja ugrušaka u krvnim žilama, a doprinose i smanjenju razine masnoća u krvi.

Važno je još istaknuti da su omega-3 masne kiseline važne za optimalan rast i razvoj. Dakle ribe su bogate tzv. dobrim masnoćama, naravno uz pretpostavku da prilikom pripreme ribe ne dodajemo preveliku količinu biljnih ulja, te ako ih ne pržimo u puno ulja.

Skuša u foliji

Plava riba u ishrani

Kako pripremiti ribu i kuhana riba

Izvor: 2817