Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.07.2016. 10:42.

Savjet za vruće dane

Naučite kako smanjiti prekomjerno znojenje

Mnogi ljudi muku muče s prekomjernim znojenjem. U vrijeme ljetnih vrućina to zna biti jako velik problem. Mnogi se tuširaju nekoliko puta dnevno i neprestano koriste dezodoranse, ali ništa ne pomaže. Uzroci pretjeranog znojenja na koje često ne možemo utjecati mogu biti menopauza, tuberkoloza, malarija, vrućica, srčani udar i povećana aktivnost štitnjače.

Postoje i uzroci na koje možemo utjecati kao što je pojedina hrana i piće, nizak šećer u krvi ili neki lijekovi. Što se tiče lijekova, posavjetujte se s liječnikom. Možda vam može preporučiti neki drugi lijek koji će isto biti učinkovit, ali od kojeg se nećete znojiti. Hrana koja može biti problematična je ljuta i začinjena pa bi bilo dobro da smanjite unos takve hrane.

Od pića su problematična sva alkoholna te ona koja sadrže kofein. Smanjite unos tih pića. Ako je problem nizak šećer u krvi, jedite više slatkoga, ali pazite da ne pretjerate u tome. Stres isto može biti jedan od uzroka, a ponekad i glavni uzrok pa preporučujemo da koristite neku metodu za smanjenje stresa (npr. duboko disanje ili meditacija).

Smanjite prekomjerno znojenje na prirodan način


Postoji nekoliko prirodnih rješenja za smanjenje prekomjernog znojenja. Jedno od rješenja je čaj od kadulje. Pripremiti ga možete tako da u šalicu stavite jednu čajnu žličicu listića kadulje i prelijete ih sa šalicom kipuće vode. Ostavite tako da odstoji par minuta, zatim procijedite i popijte. Trebate ga piti dva tjedna po litru čaja dnevno kako bi se vidjeli rezultati. Jabučni ocat je još jedan prirodan način za smanjenje znojenja. On djeluje kao prirodni dezodorans tako što uništava bakterije.

Jednom dnevno suhu krpu namočite jabučnim octom i prebrišite problematične površine tijela. Ulje crnog kima također pomaže jer djeluje protiv bakterija i gljivičnih bolesti. Dovoljno je da nakon tuširanja njime namažete problematične dijelove.

Možete i sami napraviti vrlo jednostavan i učinkovit prirodan dezodorans. Pomiješajte 50 grama kokosovog ulja sa 50 grama kukuruznog škroba i 50 grama sode bikarbone. Kokosovo ulje je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju pa tu smjesu malo zagrijte dok ulje ne prijeđe u tekuće stanje kako bi se sastojci dobro promješali.

Stavite smjesu u neku posudicu i u frižider. Mažite ju na kožu umjesto antiperspiranta.