Zdravlje i ljepota 29.09.2018. 17:33. Zadnja izmjena: 29.09.2018. 17:36.

Fizikalna terapija i rehabilitacija Alen Horvat

Prepoznajte artrozu koljena na vrijeme  

Česta bolest kod osoba starijih od 50 godina je artroza. Tri je puta učestalija kod žena nego muškaraca, a najčešće zahvaća koljeni zglob. Uzroci nastanka artroze mogu biti urođene deformacije, poremećaj statike (O ili X noge), prekomjerna tjelesna težina, opterećenje zbog prirode posla, ozljeda i oštećenja koji se učestalo javljaju kod sportskih aktivnosti, fiziološkog starenja zgloba.  

Simptomi razvoja artroze

Artroza se postupno razvija godinama do su u početku simptomi slabo izraženi i rijetki. Najčešće se javlja bol, a nakon duljeg mirovanja javlja se i ukočenost koja popušta nakon razgibavanja. Bol se javlja i pri opterećenju, a u kasnijoj fazi i u mirovanju. S vremenom se smanjuje opseg kretnji, a dolazi i do izobličenja i deformacije zgloba. Pri pokretanju zgloba javlja se škripanje, a može se pojaviti i izljev ("otok zgloba"), labavost kao i slabljenje okolnih mišića. Kako bi se dijagnosticirala artroza potrebno je učiniti klinički pregled i rtg koljena (najbolje stojeći na dugom filmu), dok je magnetska rezonanca rijetko potrebna, posebno kod izraženije artroze.

Život s artrozom

Artroza je neizlječiva, no pravovremenom reakcijom može se usporiti pogoršanje stanja. Ukoliko je pacijent pretio poželjno je smanjiti tjelesnu težinu, a važnu ulogu ima odmor kao i tjelesna aktivnost. Preporučuje se plivanje ( leđno i kraul, prsno ne), vožnja bicikla s visoko postavljenim sjedalom, šetnje. Potrebno je izbjegavati čučnjeve, klečanje, sportske aktivnosti (nogomet, trčanje, tenis) jer su kod tih aktivnosti koljena izložena velikim naprezanjima. Vlaga i hladnoća nisu uzrok artroze, ali mogu potaknuti i pojačati bolove te se preporuča zaštita od niskih temperatura, a korisne su tople kupke. Kod izraženije artroze poželjno je rasterećenje oštećenog koljena upotrebom štapa ili štake u drugoj ruci (nasuprot bolesnom koljenu). 

Liječenje

Cilj liječenja je ukloniti bol, smanjiti oteklinu, poboljšati pokretljivost zgloba te ojačati mišiće, čime se može znatno poboljšati kvaliteta života. U liječenju se upotrebljavaju antireumatske masti, analgetici i antireumatici koji u ranoj fazi dovode do smanjenja bolova i poboljšane pokretljivosti. Kod dugotrajnijih i izraženijih bolova dolazi primjenjuje se depo kortikosteroida ( tzv. '' blokada''), ali ne više od tri puta godišnje. Primjena preparata hijaluronske kiseline u zglob efikasnija je od aplikacije kortikosteroida, fizikalnih procedura, a često i artroskopske toalete koljena. Fizikalna terapija ima svoju ulogu u smanjenju bolova, usporenju napredovanja bolesti, a time i izbjegavanju operativnih zahvata. Također, važnu ulogu ima i nakon operativnih zahvata, posebno nakon ugradnje endoproteze koljena koja je u izraženoj artrozi odlično rješenje.  

Prim mr. sci. Joško Smilović, specijalist ortoped 
Subspecijalist traumatologije lokomotornog sustava 


Fizikalna terapija u rehabilitacija Horvat

Franje Punčeca 4, Čakovec
095/865-1326 ili 040/550-408
[email protected]

Izvor: 3309