Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 13.06.2016. 09:42.

Principi zdrave prehrane

Kako se pravilno hraniti?

Dolaskom hladnijih dana sve se manje krećemo, a sve više zadržavamo u zatvorenim prostorima, osobito u kuhinji koja je često najtoplije mjesto u kući. Zbog rjeđeg boravka na svježem zraku i danjem svjetlu, ni raspoloženje često nije baš najbolje, što dovodi do posezanja za slatkom hranom. Stoga je sada pravo vrijeme da se podsjetimo na principe pravilne prehrane kako u proljeće ne bismo panično posezali za brzim dijetama da bismo izgubili nakupljene kilograme tijekom zime.

Što znači pravilna i zdrava prehrana? To je prehrana koja zadovoljava energetske potrebe organizma i potrebe za hranjivim i zaštitnim tvarima (vitaminima, mineralima, fitokemikalije), a istodobno smanjuje rizik obolijevanja od kroničnih bolesti povezanih s načinom prehrane. Kako bismo dobili sve potrebne hranjive i zaštitne tvari, prehrana mora biti raznovrsna.

Uz raznovrsnost, važan je pravilan izbor namirnica temeljen na piramidi zdrave prehrane (žitarice, voće, povrće, riba, bijelo meso, mliječni proizvodi). Od žitarica dajte prednost proizvodima od cjelovitog zrna. Voće i povrće izvor su vlakana, vitamina i minerala, jedite ih svakodnevno. Izaberite bijelo meso i ribu, a crveno meso i jaja ograničite na 2-3 puta tjedno.

Grah, leća i mahunarke dobra su zamjena za meso. Koristite biljna ulja, a životinjske masnoće izbjegavajte. Obrano mlijeko i mliječne proizvode uzimajte svakodnevno i ne zaboravite popiti dovoljnu količinu vode. Ograničite unos slatkiša i slanih grickalica.

Kako se hraniti zimi

Izvor: 2796