Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 31.05.2016. 14:14.

Produkti pčela

Propolis je izvrstan za imunitet

Propolis je biljna izlučevina koju pčele skupljaju s rastućih pupoljaka ili kore drveta te pomoću enzima koje luče iz svojih žlijezda potiču cijepanje nekih molekula i oslobađanja farmakološki aktivnih tvari pa svojim antimikrobnim i dezinfekcijskim djelovanjem zaštićuju pčelinju zajednicu od štetnih mikroorganizama premazivanjem pukotina u košnici te dezinfekcijom i poliranjem voštanih stanica saća koje služe kao kolijevke ličinki te za deponiranje meda i peluda.

Skupljanje propolisa zadatak je samo starih pčela letačica koje skupljaju smolu s pupoljaka te je prerađuju i deponiraju na potrebna mjesta u košnici. Varijabilnost kemijskog sastava i boje propolisa ovise o porijeklu biljnih smola koje pčele skupljaju. Ovisno o izvoru, propolis može biti žutozelene (bor) crvenkaste (topola) do crne boje (breza). Isto vrijedi i za okus i miris koji može biti od gorkog do slatkastog okusa, dok mu je miris prema pupoljcima odakle potječe, a pri sagorijevanju se javlja tipičan miris tamijana.

Konzistencija propolisa ovisi o temperaturi - krut je i lomljiv ispod 15 Celzijevih stupnjeva, a na višoj temperaturi (do 30 C) je ljepljiv. Vrlo se slabo otapa u vodi, dok se u 96%-tnom etilnom alkoholu otapa gotovo 90%. U potpunosti se otapa u acetonu, ali se to ne koristi zbog toksičnosti acetona. Griješe pčelari koji propolis otapaju u rakiji jer se otopi samo djelomično, pa taj dragocjen proizvod pčela propada.

Propolis mnogi nazivaju lijekom XXI. stoljeća, ili "zlatnim" proizvodom iz košnice zbog velikog broja fiziološki aktivnih supstanci. Utvrđeno je da propolis posjeduje širok spektar aktivnosti: protuvirusnu, protugljivičnu, protuupalnu, antioksidativnu, anestetičku, karcinostatskuimunostimulatornu.

Kako napraviti ulje propolisa 

Kako nastaje propolis

Tinktura propolisa

Izvor: 2855