Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 12.08.2016. 10:40.

Masti i bjelančevine

Za usporen metabolizam djelomično je kriva i genetika

Bjelančevina UCP-2

Krivac je gen. Pripisujete li krivnju za onih 5-6 kilograma viška sporom metabolizmu, u pravu ste, ali samo djelomice. Jer, što zapravo usporava naš metabolizam?

Američki znanstvenici nedavno su otkrili gen za koji pretpostavljaju da regulira sagorijevanje masti u organizmu, kako u miševa tako i u ljudi.

Proizvod toga gena, bjelančevina UCP-2, luči se znatno više u "vitkih" nego u bucmastih miševa, kad se obje vrste stave na režim visokokalorične prehrane bogate mastima.

Uloga bjelančevine UCP-2

Ta je bjelančevina slična već poznatoj molekuli, UCP-1, koja se međutim nalazi samo u jednoj vrsti masnog tkiva, ponajprije u mladunčadi, odnosno novorođenčadi.

Novootkrivena bjelančevina pronađena je u mnogim tkivima i kod svih uzrasta, a čini se da ima odlučujuću ulogu u pretvorbi masti u toplinu i energiju umjesto u masne zalihe.

Znanstvenici smatraju da je otkriće UCP-2 bitan napredak u razumijevanju molekularne utemeljenosti utroška energije u organizmu, te da bi moglo imati veliku važnost u razumijevanju uzroka i liječenju pretilosti u ljudi.

Izvor: 2205