
Pčelinji proizvodi
Proizvodnja matične mliječi
Uz med i propolis, matična mliječ je najbogatiji pčelinji proizvod koji nastaje u suradnji pčela, cvijeća i sunca. Pored ostalih pčelinjih proizvoda matična mliječ pobuđuje velik interes zbog određenih spoznaja - kao lijek mladosti ili eliksir života, pa su se zbog takvih spoznaja zainteresirali i znanstveni krugovi i počeli znanstveno istraživati svojstva matične mliječi, posebno u drugoj polovici XX. stoljeća jer do tada nije bilo značajnije proizvodnje matične mliječi za ljudske potrebe.
Matična mliječ je gusta neprozirna kremasta supstanca bijele do blijedožućkaste boje, a ima karakterističan kiselo-fenolni miris i kiselo-sladak okus koji varira zavisno o pašnim prilikama i starosti. Matičnu mliječ proizvode mlade kućne pčele od 5 do 15 dana starosti ili dugovječne zimske pčele koje u rano proljeće trebaju pokrenuti razvoj pčelinje zajednice. Samo pčela može proizvoditi matičnu mliječ u tzv. mliječnim žlijezdama, a namijenjena je za ishranu larvi budućih pčela i trutova do trećeg dana starosti i larvi budućih matica do zatvaranja matičnjaka te ishranu matice u tijeku njenog života.
Zanimljivo je da je matica za oko 50% duža i 60% teža, životni joj je vijek 40 do 50 puta dulji od pčele radilice, a razvija se iz istog oplođenog jajašca. Dok ljetna pčela živi oko 40 dana, matica živi i preko 5 godina. Zapanjujuće je da matica može dnevno snesti oko 2.000 jajašaca čija masa prelazi njenu težinu. Očito je matična mliječ neposredno odgovorna za takvu zadivljujuću reproduktivnu plodnost, vitalnost i dugovječnost matice.
Matična mliječ doziranje, matična mliječ za djecu
Proizvodnja matične mliječi - saznajte kako nastaje mliječ u zajednici pčela
Proizvodi od pčela, matična mliječ u medu
Matična mliječ kao lijek, liofilizirana matična mliječ i podizanje imuniteta
Izvor: 2859