Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 27.06.2016. 10:47.

Krajnici i disanje

Što je "treća mandula" te zašto oboljeli od upale adenoida dišu na usta?

Adenoidi ('treća mandula") su nakupine limfatičnog tkiva iznad mekog nepca, gdje se nosni otvori spajaju sa ždrijelom. Kada se adenoidi jako povećaju, mogu ometati prolaz zraka kroz nos i uzrokovati disanje na usta i hrkanje. Mogu smetati slobodnom prolazu sluzi i gnoja iz nosa i tako pridonositi produžlvanju težih prehlada, upala sinusa i uha.

Izgled lica djeteta s upalom je karakterističan (facies adenoidea). Dijete stalno drži otvorena usta, ima nazalni (unjkav) govor, lice je zategnuto, a niz ždrijelo se cijedi sluzava sekrecija. Često slabije čuje, odbija jelo i ima nemiran san. Terapija je adenotomija (operativno odstranjenje adenolda).

Neka djeca i nakon adenotomije zbog navike i dalje dišu na otvorena usta, a ne kroz nos. Potrebno ih je naučiti da dišu na nos (nos čisti, zagrijava i vlaži zrak). Nakon adenotomije adenoidi ponovo neznatno narastu. To ne znači da operacije nije dobro izvedena ili da je treba ponoviti. Naime, tijelo se uvijek trudi da nadomjesti novo limfatično tkivo na mjestu staroga.

Upala ždrijela - liječenje angine

Vađenje krajnika

Izvor: 2269