Zdravlje i ljepota 27.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 09.06.2016. 08:16.

Alternativa za prženje

Zašto je dobro konzumirati ulje od kikrikija?

Pečenu ili prženu hranu na masti treba izbjegavati, no ne treba ukoliko se ona priprema na nekom od zdravijih ulja kao što je to ulje od kikirikija. Danas je ono sve popularnije za upotrebu, osim za kuhanje koristi se i za izradu lijekova.

Potječe iz Srednje Amerike, a rasprostranjeno je po cijelom svijetu. Kad biljka cvjeta, cvjetovi se od težine savijaju i prodiru u zemlju gdje se formira plod odnosno mahuna kikirikija. Jestivi djelovi zaštićeni su ljuskom, a kada se ona otvori plod je obavijen crvenkastom pokožicom. Kod nas je najpoznatiji kao grickalica, pržen i posoljen, no sve se češće koristi kao maslac od kikirikija i ulje.

Zanimljivost koju su istraživanja dokazala je da ljudi koju su inače alergični na kikiriki konzumacijom njegovog ulja nisu imali nikakavu alergijsku reakciju. Ono se dobiva iz sjemenki koje se usitnjavaju i nakon toga toplo prešaju, u Kini i Indiji čak 80% kikirikija se prerađuje u ulje, ono je žutozelene boje i slabe arome što ga čini posebnim.

Zdravstvene prednosti ulja od kikirikija

Iako mnogi misle kako uživanje u kikirikiju nije zdravo, potrebno je još jednom razmisliti jer ima visoke nutritivne vrijednosti: masti, bjelančevine, ugljikohidrate, kiseline te niz minerala i vitamina. Znanstveno je dokazano da snižava kolesterol u krvi, sprečava srčane i kardiovaskularne bolesti. Sadrži čak i više antioksidansa od nekih vrsta voća, a oni štite od raka, virusnih i gljivičnih infekcija.

Često ga izbjegavamo zbog velike kalorične vrijednosti, no dokazano je kako konzumacijom svježih plodova najmanje 2 puta tjedno tijelo može izgubiti na težini. Osim za kuhanje i prženje, koristi se i u kozmetičkoj industriji za izradu sapuna, gelova za tuširanje, nježnih ulja za masažu i krema za sunčanje jer nježno djeluju na kožu nakon sunčanja, a sadrže velike količine vitamina E i B koji odlično djeluju na kožu i kosu.

Pored svih ljekovitih djelovanja, važno je napomenuti kako može izazvati i niz nuspojava kao što su osip, glavobolja, depresija, nesanica i problemi sa probavom, zato se ne smije konzumirati u prekomjernim količinama.