Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 03.06.2016. 11:39.

Zdrava probava

Tradicionalna prehrana i djelovanje vlakana

Vlakna

Tradicionalna prehrana, koja je štitila stotine generacija ljudi od raka i ostalih degenerativnih bolesti, vrlo je bogata onim što danas nazivamo biljnim vlaknima. Vlakna sadrže neotopivu celulozu koja se nalazi u staničnim zidovima zrna žitarica, u povrću i u voću, u endospermi smjenili te u ligninima ili supstancama drvne pulpe biljaka koje rastu.

Cjelovita ili integralna zrna žitarica najbolji su izvor biljnih vlakana, jer sadrže oko 4-5 puta više vlakana od voća. U debelom crijevu, vlakna djeluju poput spužve koja upija vodu, žučne kiseline i ostale otpadne tvari, što stolici daje masu i brzo je izbacuje kroz crijevni trakt.

Biljna vlakna

Biljna vlakna također služe preinačavanju metabolizma kolesterola, vežu metale u tragovima i u neutraliziraju razne iritante, ostatke i otrove koji se talože u sluzokoži crijeva.

Osim toga, postoji nekoliko stotina različitih bakterija u debelom crijevu koje sintetiziraju enzime i vitamine, osobito vitamine B-kompleksa. Za pravilno funkcioniranje tih bakterija, potrebna je redovita prehrana cjelovitim vlaknima i povrćem.

Zašto su biljne bolje od životinjskih bjelančevina

Za zdrava crijeva jedite biljna vlakna

Izvor: 2445