Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 02.06.2016. 14:25.

Univerzalno otapalo

Koliko vode dnevno treba piti?

Važnost vode

Više od 60% ljudskog organizma čini voda. Dnevni je protok tekućine kroz ljudsko tijelo nevjerojatnih 4000 litara. Unošenje tekućine u organizam iznimno je važno za njegovo normalno funkcioniranje - pospješuje probavu, regulira tjelesnu težinu te pomaže u izlučivanju štetnih tvari iz organizma. Posebno je važno da za ljetnih vrućina pijemo dovoljno vode jer je organizam preko kože pojačano izlučuje.

Koliko vode trebate popiti dnevno? Unatoč mnogim preporukama, ne postoji univerzalna količina, za sve ljude podjednaka. To ovisi i o konstituciji, načinu prehrane, fizičkoj aktivnosti itd. Stoga neki savjeti od 4 pa i više litara vode dnevno svakako nisu ozbiljni, ali oko 2 litre vode već bi se trebalo unositi u organizam.

Uostalom podijelite, broj svojih kilograma s brojem 8, i dobijete broj čaša od 2 dl koje bi u prosjeku čovjek trebao popiti. Ako imate, primjerice 60-ak kilograma, dnevno bi trebalo popiti oko 7 i pol čaša vode.

Sastav vode

Osim količine, vrlo je važan i sastav vode koju pijemo. Poznato je da voda iz naše slavine vrlo često nije voda koja bi bila dobra za piće. Šest do osam čaša takve vode sadrži 20-ak puta više natrija od organizmu prihvatljivih količina, a i bakteriološke analize ukazuju na moguće opasnosti. Količina natrija ne smije prelaziti 20 mg/l.

Dr. Barakat Pollak s Wingate Instituta i fizičar Awraham Koalsky tvrde da ljudi u zapadnom svijetu u organizam unose pet puta više natrija od preporučene količine, a taj višak natrija uzrokuje hipertenziju, probleme s bubrezima i visok krvni tlak. Osim toga, natrij dovodi do nastanka celulita. Stoga, čak i kada kupujete negaziranu vodu, pogledajte vrijednosti koje se moraju nalaziti otisnute na etiketi. 

Zašto je šećer štetan

Izvor: 2433