Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 13.06.2016. 10:02.

Piramida zdravlja

Skupine namirnica i zdrava prehrana

Namirnice koje koristimo u našoj prehrani dijele se u 5 skupina, a da bismo lakše razumjeli u kojoj količini moramo koristiti određene skupine namirnica, osmišljena je piramida zdrave prehrane. Ona se sastoji od 4 police u našoj smočnici.

Na najvećoj, donjoj polici smještene su namirnice koje su sastavni dio gotovo svakog našeg obroka, dakle, koristimo ih više puta dnevno i u većim količinama, a to su kruh, žitarice, riža, tjestenina i krumpir. Te su namirnice bogat izvor ugljikohidrata i prehrambenih vlakana (osobito namirnice od punog zrna žitarica), ali i bjelančevina, vitamina B skupine te minerala (željezo i kalcij).

Na drugoj polici piramide nalaze se dvije vrlo važne skupine namirnica, voće i povrće, vrijedan izvor vitamina, minerala i fitospojeva, a sadrže i biljna vlakna koja reguliraju probavu. Svaki dan trebali bismo uzeti najmanje 2 porcije raznovrsnog voća i 3 porcije povrća, odnosno najmanje 40-60 dag. Važno je naglasiti da jednu porciju voća čini jedna srednje velika jabuka ili naranča, 3 manje mandarine, jedna kruška, jedna manja banana, 1 dcl 100% voćnog soka, 5-6 šljiva, jedna srednje velika zdjelica salate, 2 manje paprike ili rajčice, 1 manja zdjelica kuhane cvjetače ili brokule itd.

Na trećoj se polici piramide također nalaze dvije skupine namirnica, mlijeko i mliječni proizvodi te meso, riba, jaja i mahunarke. Mlijeko i mliječni proizvodi dobar su izvor bjelančevina i minerala (kalcija i fosfora) i potrebno ih je koristiti svakodnevno (oko 0,5 litara mlijeka ili 2-3 jogurta ili 5-7 dag tvrdog sira). Prednost treba dati mliječnim proizvodima s manje masti ili obranim mliječnim proizvodima (izuzev male djece).

Meso, riba, jaja i mahunarke također su vrlo bogate bjelančevinama i mineralima (željezo, cink, magnezij) te vitaminima B skupine. Prednost dajte bijelom mesu (piletina, puretina) s kojeg je potrebno ukloniti kožu i vidljive masnoće, a upotrebu crvenog mesa i mesne prerađevine ograničite. Dnevno je dovoljno oko 10-15 dag mesa (uključujući i mesne nareske). Ne zaboravite da bi riba (osobito plava, koja je izuzetno bogata omega-3 masnim kiselinama) trebala biti na vašem jelovniku najmanje 2 puta tjedno. Važno je istaknuti da grah, grašak, mahune i leća mogu biti potpuna zamjena za meso.

Na vrhu piramide nalaze se masti i rafinirani šećeri. Ove namirnice treba jesti u malim količinama. Najzdravije je ulje hladno stisnuto, bučino ulje ili biljna ulja, dok je maslac i vrhnje potrebno ograničiti ili potpuno izbjegavati. Potrebno je ograničiti i upotrebu rafiniranog šećera, slatkiša i slatkih sokova.

Ne zaboravite da je svaki dan važno odabrati zdravu hranu kako bismo održali svoje zdravlje te spriječili nastanak mnogih kroničnih bolesti.

Pravilna prehrana

Izvor: 2797