Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 15.07.2016. 10:22.

Cijepljenje životinja

Kako zaštititi mačku od mačje leukemije?

Smrtonosna bolest

Klinička slika bolesti može znatno varirati od slučaja do slučaja. Pojedini mačići ugibaju u prvim mjesecima života bez nekih upečatljivih prethodnih znakova. Druge životinje ugibaju nakon trećeg ili četvrtog mjeseca života pod znacima bolesti od strane probavnog sustava, jer kod te skupine životinja na stijenci želuca i crijeva te na limfnim čvorovima utrobe izrastaju velike tumorske mase.

Preostale životinje obole u dobi iznad devet mjeseci pod raznim simptomima. Najčešće se radi o jakoj upali funkcionalnog dijela bubrega, zatim izrazitoj slabokrvnosti različitog tipa, što je posljedica razgradnje normalne strukture koštane srži, a veoma je česta pojačana osjetljivost, odnosno primljivost na najrazličitije druge bolesti, što se javlja kao rezultat slabljenja imunološkog sustava životinje.

Iz svega dosad navedenog, vidljivo je da je i dijagnostika bolesti vrlo teška s obzirom na šaroliku kliničku sliku.

Zaštita

Na bolest ćemo zaživotno posumnjati na osnovu izrazite anemije životinje, a često se tumorske mase mogu opipati preko trbušne stijenke. Klinička dijagnoza potvrđuje se pretragom krvi.

S obzirom da su uginuća česta, konačna dijagnoza postavlja se često tek nakon uginuća, pregledom lešine. Za liječenje se koriste razni citotoksični pripravci, ali je ono većinom bezuspješno. Solidna zaštita se postiže cijepljenjem životinje.

Leukemija mačaka - virusna zarazna bolest mačaka

Izvor: 2266