Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 18.07.2016. 14:55.

Život ptica

Što jedu i kako se pare štiglići (češljugari)?

Prehrana

Hrane se sitnim sjemenkama, pupoljcima, zelenim izdancima, a omiljena hrana im je poluzreli maslačak i čičak u zrenju. Traže lisne uši i zovu kukce. Naziv "štiglić" dobili su po karakterističnom zvuku, zovu: "stigelit, stigelit". Glasa se još i "pikelnaja, pink, pink, huit". Ljepotu njegove pjesme čine svi njegovi visoki tonovi zova, pomiješani s ćurlikanjem.

Parenje

U proljeće se jata razdvajaju i osnivaju porodice. Mužjak i ženka se trajno sparuju, uvijek su zajedno i teško ih je razdvojiti. Ako ženka nastrada, ili je ulovljena, mužjak će danima stajati na tom mjestu i čekati. Rijetko se u ptičjem svijetu nalazi takva ljubav i privrženost mužjaka prema ženki. Parenje i briga za potomstvo ovih ptica događaji su u kojima će one pokazati sve svoje umijeće pjesme i kretanja.

Gnijezdo im je prekrasno ispletena zdjelica, prava mala umjetnička tvorevina, napravljena od trave, mahovine i drugog mekog materijala. Uvijek je smješteno u račvanju grana, daleko izvana na drveću, na visini i do 8 m, tako da je čovjeku težak pristup do njega.

Ženka snese 4-6 plavkastobijelih jaja s točkicama. Nakon 13 dana izlegu se mladi, koji nimalo ne sliče prelijepim roditeljima. Smeđi su i samo krila imaju crno-žuti ukras. Četrnaesti dan izlijeću iz gnijezda, a cijelog se dana čuje njihovo cičanje i dozivanje, mada ih roditelji brižno i dobro i dalje hrane.

U rujnu dobivaju pravu boju, postaju samostalni, ujedinjuju se u velika jata i počinje njihov let uokolo.

Češljugar i kanarinka - štiglića možete pariti s kanarinkom

Češljugar - koje su karakteristike ove ptice selice

Izvor: 2096