Životinjsko carstvo 02.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 17.05.2016. 10:34.

Bolesti kućnih ljubimaca

Kako liječiti mačju prehladu?

Izvor zaraze je bolesna mačka, a postoje i tzv. inaparentne infekcije pri kojima bolesna životinja nema kliničke simptome bolesti, ali izlučuje uzročnika u svoju okolinu. Virus se izlučuje prvenstveno Iscjetkom iz nosa, očiju i slinom. Od virusnog rinotraheitisa obolijevaju samo mačke i nema nikakve opasnosti za druge životinje ili ljude, inkubacija, tj. vrijeme od unošenja uzročnika u primljivu životinju pa do pojave prvih znakova bolesti iznosi 2-5 dana.

Tijek i težina bolesti veoma variraju i to od neprimjetnih ili blagih oblika sve do veoma teških oblika s brojnim komplikacijama, pa čak i smrtnih ishoda. Mlade životinje su daleko osjetljivije u odnosu na starije. U tipičnom obliku, bolest počinje povišenom tjelesnom temperaturom, mačka je potištena, slabije jede ili potpuno odbija hranu.

Uz to se javlja pojačano slinjenje, suzenje i iscjedak iz nosa pa bolesna životinja kiše, šmrca i kašlje, a disanje je otezano. Dlaka izgubi svoj prirodni sjaj i doima se neurednom.

Kao komplikacija ove zarazne bolesti, a zbog sekundarnih bakterijskih infekcija, može se razviti gnojna upala očiju i nosa, ponekad i teška upala pluća. Ukoliko se životinja ne liječi, bolest može potrajati 2-3 tjedna, a nemali broj bolesnih mačaka ugine.

Liječenje treba započeti čim ranije, a ono se svodi na sprečavanje sekundarnih bakterijskih infekcija i ublažavanje simptoma.

Protiv ove bolesti postoji veoma djelotvorno cjepivo, koje mačku štiti i od nekih drugih zaraznih bolesti, pa je mačku uputno cijepiti jednom godišnje.

Virusni rinotraheitis mačaka

Izvor: 2232