Životinjsko carstvo 29.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 31.05.2016. 09:11.

Graničarski škotski ovčar

Border je energičan i nadasve inteligentan pas

Graničarski škotski ovčar, odnosno graničarski koli ili border koli je uzgajan kao pastirski pas. Prilikom uzgoja te pasmine se vrlo malo pažnje pridavalo njegovom izgledu, ali se mnogo razvijala njegova poslušnost i inteligencija.

Karakteristike graničarskog kolija


Graničarski koli je pas s jako puno energije pa zahtijeva mnogo fizičke aktivnosti, vježbe i duge šetnje. Ako nemate dosta vremena da se bavite s ovim psom, nemojte ga ni nabavljati. Ako bude stalno zatvoren i ako ne bude imao dovoljno fizičke aktivnosti, bit će nezadovoljan.

Kad je graničarski koli nezadovoljan on bježi od kuće (naći će način kako pobjeći i preko najviše ograde), uništava stvari i radi štetu. Ukoliko ste spremni odvojiti dovoljno vremena da se bavite tim psom, on će vas ugodno iznenaditi. Do kraja života možete ga učiti novim trikovima. Osim toga, on je vrlo privržen i poslušan pas kojeg je vrlo lako dresirati.

Bitno je samo da ne zanemarite njegovu potrebu za pojačanom fizičkom aktivnošću. Izvedite ga u šumu ili na livadu da se istrči i ispuca energiju. Možete ga i voditi sa sobom na trčanje, ali prvo ga naučite da ga ne ometaju druge stvari u prolazu kad trčite.

Oni koji imaju vremena za psa bit će vrlo zadovoljni ovom pasminom i nikad im neće biti dosadno s njim.