Životinjsko carstvo 21.01.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 17.05.2016. 10:25.

Potomak švarcvaldskih pasmina

Hovawart je snažan pas čuvar

Podrijetlo

U srednjem vijeku bio je poznat kao pas čuvar, ali je kasnije gotovo nestao. Prije nekih šezdeset godina, pregledom crteža i tekstova iz 1200. g. rekonstruiran je izgled ovog psa, te je identificiran kao potomak pasa čuvara iz Schwarzwalda. (Hov na staronjemačkom znači dvorište, a wart čuvar).

Opis i karakter

Hovawart je snažan, ali ne i težak pas. Otporan na nevrijeme, jakog i zvučnog glasa. Visina mužjaka je od 60 do 70 cm, ženke od 55 do 65 cm, težina mužjaka je od 30 do 40 kg, a ženke od 25 do 35 kg.

Glava mu je čvrsta, čelo široko i izbočeno, zubalo škarasto, uši trokutaste, ovješene preko slušnog otvora, rep je dobro odlakan i seže do skočnog zgloba. Dlaka je duga, gusta i lagano valovita, crne boje ili crne s paležom, a može biti i tamnožute boje. Oči, njuška i nokti bojom odgovaraju boji dlake.

Hovawart je vrlo inteligentan pas, odlučan, poslušan i nadasve privržen gospodaru. Lako ga se može odgojiti i s tri do četiri godine starosti. Odličan je pas čuvar, prije svega prikladan za čuvanje vrtova, radilišta i kuća na selu.

lako je oblikom tijela vrlo sličan pastirskim psima, hovawarta često uvrštavaju među dogolike pse.

 

Entlebuški planinski pas

Irski vučji hrt

Jorkširski terijer

Izvor: 2123