Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 22.07.2016. 13:33.

Nekad omiljeni pas europskog plemstva

Irski vučji hrt jedan je od rastom najviših pasa, a osim za lov, dobar je i kao čuvar

Podrijetlo

Potječe iz Irske koja je još u rimsko doba bila poznata po svojim izvanrednim hrtovima; vrlo velikim psima, profinjenih lovačkih vještina zahvaljujući kojima su bili vrlo popularni u kućama europskog plemstva.

Osim za lov na vukove, koristili su se i za lov na jelene i divlje svinje. No, kad je u 18. st. ubijen i posljednji vuk, njhova popularnost opada. Uz veliki napor i dodatak krvi drugih pasmina (uključujući škotskog jelenjeg hrta) u 19. st. irski vučji hrt spašen je od potpunog nestanka.

Karakteristike

Mužjak irskog vučjeg hrta ne smije biti niži od 79 cm (ni težiti manje od 54 kg), a ženka niža od 71 cm i teška manje od 40 kg. Pojedini narastu čak i do 90 cm, pa se i ubrajaju u najvišu pasminu pasa. Može biti sive, sijede, crvene, crne i bijele boje. Dobre je naravi; strpljiv, plemenit, promišljen i inteligentan.

Obično je priklonjen samo jednoj osobi. Unatoč velikoj snazi i sposobnostima kao čuvara, mogu mu se povjeriti i djeca. Vlasnici irskog vučjeg hrta moraju im pružiti potreban prostor (kako bi se dnevno istrčali) i ozbiljno shvatiti njhovu glad za hranom i kretanjem.

Hovawart - poslušan pas čuvar

Entleburški planinski pas - strog čuvar stada

Jorkširski terijer - živahan i poslušan pas

Izvor: 2095