Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 03.01.2018. 22:36.

Savjeti za kućne ljubimce

Zimi psima treba više hrane nego tijekom toplijih dana!

Posebnu pozornost moramo obratiti ishrani psa. Kad temperatura padne ispod ništice, psu je potrebno više hrane nego tijekom toplijih dana. Ako sami kuhamo za njega, moramo pripaziti da mu pojačamo vitaminske dodatke. Ako mu dajemo gotova jela, nećemo imati ovakvih briga, jer ta jela sadrže sve potrebne hranjive tvari i za izrazito hladno vrijeme.

Psi ne bi smjeli jesti ni snijeg, jer im škodi. Odraslog ćete psa, međutim, teško odvratiti da ne kuša ovu "delikatesu". I ovdje vrijedi pravilo: ono čemu ne naučite štene, nećete nikad naučiti ni odrasla psa. I napokon, ako vaš pas zimi boravi u vlastitoj kućici, sad je vrijeme da provjerite je li ona u redu: popravite krovište ako prokišnjava; pod kućicu podmetnite cigle kako ne bi lezala u vlazi, a po mogućnosti je smjestite u dio dvorista zaštićeniji od vjetra.

U kućicu stavite svježe slame, koju ćete tijekom zime nekoliko puta mijenjati. Na ulaz prostrite komad čvrstog platna ili čoje koja će kao zavjesa štititi psa od vjetra ili vlage. Provjerite nije li pas prerastao kućicu pa će se u njoj osjećati sputano ili nesigurno ili mu je pak kućica prevelika pa će morati utrošiti svu svoju energiju ne bi li je ugrijao.

Budemo li se pridržavali ovih nekoliko pravila, ni najljuća zima neće iznenaditi ni nas ni našega kućnog ljubimca, koji ce na povratku sa šetnje, bilo po kiši ili snijegu, zadovoljno nasloniti glavu na naše rame, dakako, nakon što ga osušite.

Psi na hladnoći

Kupanje pasa

Izvor: 2074