Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 17.11.2016. 08:50.

Komunikacija s ljubimcima

Prateći govor tijela svog psa, mnogo toga možete doznati o njegovu karakteru i raspoloženju!

Govor tijela

Većina pasa prilično se često glasa i proizvodi zvukove - od cviljenja do režanja i lajanja. Lajanje nije uvijek znak agresije. Režanje je češće agresivno kod odraslih, nego kod mladih pasa. I držanjem tijela pas odašilje poruke. Na primjer, zadovoljan pas drži rep uobičajeno, tijelo mu nije napeto, visoko drži glavu, čeljusti su mu opuštene.

Kad se želi igrati, pas spusti prednji dio tijela do tla, kratko cvili ili laje, često skače prema naprijed ili natrag, gleda uvis, a čeljusti su mu opuštene. Kad pas zauzme pokoran stav, spušta cijelo tijelo prema dolje, okreće se postrance pokazujući bok.

Potpuno pokoravanje izražava spuštanjem uški i okretanjem na podu na leđa tako da mu je jedna stražnja noga podignuta.

Izrazi lica

I različitim izrazima lica pas odašilje poruke. Kad povuče usnice i pokaže zube, to može biti znak agresije, ali i da se pas smije. Napadački raspoložen pas povući će usnice toliko da će mu se vidjeti očnjaci.

Pseće su uške izuzetno pokretne i okreću se prema smjeru zvuka. Kad je pas sretan, oči su mu vrlo izražajne. Neki psi podižu kapke kad su iznenađeni ili začuđeni te naginju glavu u jednu stranu.

Saznajte kako njegovati zlatnu ribicu

Kako se psi ponašaju kad se sretnu

Belgijski špic (šiperka) - pas za pratnju

Izvor: 2120