Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 22.07.2016. 13:40.

Originalno štakorolovac

Zbog simpatičnog izgleda, poslušnosti i privrženosti, jorkširski terijer je popularan kućni pas

Podrijetlo

Ova pasmina stvorena je prije 100 godina u grofoviji Yorkshire. Rudarima je bio potreban pas koji će po rudarskim oknima loviti štakore, pa su križali skaja, malog engleskog terijera, dandie dinmont terijera i maltesca. Tako je 1870. god. osvanuo prvi jorkširski terijer s osobinama koje predviđa današnji standard.

Zbog izvanrednog i simpatičnog izgleda ovaj pas je danas rasprostranjen po čitavom svijetu kao kućni pas. Još uvijek posjeduje pravu terijersku narav i divljački napada štakore, laje i na najmanji zvuk i tako čuva kuću, voli prirodu, a i u stanu se odlično ponaša.

Karakteristike

Jorkširski terijer je visok oko 25 cm, težak oko 3,5 kg. Dlaka mu je ravna, dugačka, sjajna i svilenasta. Čeličnoplave je boje sa zlatnim paležem na glavi, grudima i nogama. Dlaka na glavi je tako obilna da je potrebno pričvrstiti je vrpcom da bi pas bolje vidio.

Kao i svi terijeri; živahan je, poslušan i privržen gospodaru, a nepovjerljiv prema strancima i nedruželjubiv prema drugim životinjama. Kujice jorkšira često imaju poteškoća sa štenjenjem, pa se preporučuje intervencija veterinara.

Štenci se rađaju gotovo potpuno crni, a tek nakon godinu dana naraste im dlaka boje propisane standardom. Zimi često pate od hladnoće, pa ih treba zaštiti vunenim kaputićem.

Hovawart - poslušan pas čuvar

Irski vučji hrt

Entleburški planinski pas - strog čuvar stada

Izvor: 2092