Životinjsko carstvo 25.08.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 17.05.2016. 09:53.

Vesele ptičice

Pripremite krletku i prostoriju za sobnog pjevača - kanarinca!

Prostorija

Krletka i prostorija koju može gledati mali su zavičaj kanarinaca, vječitog sobnog pjevača. Neumoran u svom skakutanju i pjesmi, daje nam znak da je novim domom zadovoljan i da se ne osjeća zarobljenim, iako će doista biti stalno u kavezu, jer je svako puštanje van za njega prava opasnost. Taj mu mali zavičaj obvezno treba urediti i odgovarajuće opremiti.

Prostorija treba biti svijetla, normalne temperature, s dovoljno zraka. Kanarinac je otporan na temperaturu, ali ne i na njezine nagle promjene. Ako se kanarinac drži samo kao ljubimac, prostorija može biti normalne temperature, kao za ljude, no ne ispod 5 Celzijevih stupnjeva.

U slučaju da se drže kanarinci za razmnožavanje, u vrijeme parenja temperatura ne bi trebala biti ispod 18 Celzijevih stupnjeva. Zbog sprečavanja infekcija i oboljenja, treba stalno misliti na održavanje čistoće i svježine prostora.

Krletka

Najbolja je žičana krletka (ima ih i drvenih i plastičnih). U krletku se smjeste 2-3 štapića i nikakve ljuljačke i igračke, jer mu to samo smeta i zauzima prostor.

Trebaju mu i dvije posudice za sjemensku hranu i za vodu, smještene dalje jedna od druge, da ne prlja vodu, ili ne vlaži hranu, a uz to još manje posudice za povremenu hranu (mak, jaja, povrće, minerali). Dno krletke treba prekriti pijeskom (ne novinama!) i mijenjati ga dva puta tjedno.

Kanarinac se treba i voli kupati, pa mu se u krletku treba pričvrstiti i odgovarajuća posuda s vodom za kupanje, veličina krletke je različita, a za jednog kanarinca preporučuje se ona širine 20, dužine 35 i visine 25 cm. Veća krletka će umoriti pjevača, pa bi pjev mogao biti slabiji.

Ako se krletka nabavlja s namjerom držanja više kanarinaca, radi uzgoja, tada bi krletka za skupno držanje ženki (ženke se do parenja drže odvojeno), trebala biti dimenzija 30x80x35 cm.

Krletka u koju uzgajivač odvaja mlade, treba biti što veća, da bi letjeli, jačali i brže rasli. Krletka se može objesiti na zid, držati na dijelovima namještaja ili na za to uređenoj polici. Važno je da je zaklonjena od propuha.

 

Kupnja kanarinca 

Uzgoj kanarinca

Izvor: 2102