Životinjsko carstvo 17.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 17.05.2016. 11:43.

Krletka ili volijera?

Prostor za držanje papiga ovisi o svrsi nabave

Papiga tigrica je najpokretljivija ptica od svih koje se drže u krletki pa zato taj prostor treba biti dovoljno velik za njezinu igru i skakutanje.

Najbolja je krletka jednostavnih, geometrijskih oblika, bez suvišnih, atraktivnih dodataka.

Za udobnost jedne, ili dviju papiga dovoljna je krletka dimenzija 40x30x30 cm, mada za živost ove ptice nijedna krletka nije prevelika.

Za one većih dimenzija, najprije treba promisliti o prostoru kojim u stanu raspolažemo. Dobro je da donji dio krletke sa sve četiri strane bude ograđen staklom da se spriječi rasipanje hrane i pijeska po prostoriji. Uz krletku se dobiva i potrebna oprema (štapići za stajanje, posudice za hranu i vodu i si.)

Ako smo se odlučili baviti uzgojem papiga, za to je najbolji smještaj letaonica (volijera), a njezine dimenzije ovise o broju ptica i prostoru koji za to imamo (vanjskom ili unutrašnjem). Važno je reći da vrata krletke moraju imati dobre zatvarače, jer će ih u protivnom papiga tigrica otvoriti.

Uspije li u tome jednom, radit će to stalno. Snagom kljuna razmaknut će i žice, ako su labave. To njezino "umijeće" da sama otvara i zatvara vrata, simpatično je sve dotle, dok to papiga ne učini bez naše prisutnosti ili - uz otvoren prozor!

Letaonica ili volijera pogodna je za uzgoj papiga

Ponašanje papiga tigrica

Izvor: 2089