Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 01.06.2016. 13:14.

Ponašanje ptica

Zašto kukavica odbacuje jaja i kako se ona razvijaju?

Zašto kukavica odbacuje jaja

Razloge zbog kojih kukavica ne skrbi za svoje potomstvo ornitolozi tumače građom tijela kukavice. Ona ima veliki želudac pa u trbušnoj šupljini ostaje malo prostora za razvoj jaja. Zato ona tek kad snese jedno jaje, ima mjesta za drugo. Osim toga razmak od jednog do drugog jajeta je 5 do 8 dana, i treba joj i mjesec dana da izleže jaja za jedno cijelo gnijezdo.

Dakle, razumljivo je da to leglo kukavici ne može uspjeti. Ona jednostavno nema mogućnosti imati svoje gnijezdo i sama othraniti svoje potomstvo. Da nije ravnodušna, da i kod nje postoji materinska brižnost, dokaz je činjenica što tijekom 12 dana, koliko je potrebno da se mladi izlegu, često prilazi gnijezdima u koje je položila svoja jaja.

Kukavičje mlado

Kukavičje mlado brzo raste i veće je od mladih ptica u čijem je gnijezdu. Zato šireći se i razvijajući ono izbacuje iz gnijezda ostale. Zbog velike potrebe za hranom, kukavica je, posredno, zaslužna za uništavanje velikog broja štetnih kukaca i ličinki. Mladi se nakon tri tjedna osamostaljuju i napuštaju hranitelje.

Ptica selica karakterističnog glasa

Saznajte kako izgledaju mužjak i ženka kukavica

Izvor: 2109