Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 17.05.2016. 10:08.

Ptica pjevica

Kako nabaviti i njegovati kanarinca?

Nabava

Za uzgoj na veliko, kanarinci se drže u boksovima i u posebnoj prostoriji, samo za to namijenjenoj. Boksovi su posebne pregrade, čije stranice mogu biti i pomične pa služe po potrebi kao manje i veće krletke. U nas je moguće nabaviti vrlo različite oblike i veličine krletki, kao i gnijezda, hranilica, pojilica i druge opreme. Nabaviti kanarinca nije baš jednostavno, osobito za početnike.

Često se velika pažnja pri kupnji pridaje boji pa neki prodavači to zloupotrijebe i uzgajaju kanarince s pažnjom samo prema boji (raznim kombinacijama kod sparivanja), bez obzira na druge važne osobitosti.

Kanarinac prije svega treba biti zdrav, lijepo građen i raspjevan. Najbolje je kupiti mužjaka starosti godinu dana. Ne bi trebalo kupovati starijeg od 5 godina. Boje su zapravo sve lijepe, a kako su i mnogobrojne, odabir ovisi samo o dopadljivosti onome tko kupuje.

Njega

Kad donesemo kući svog upravo nabavljenog ljubimca, treba s njim postupati pažljivo. Najvažnije je da ga se na vrijeme hrani i pravilno njeguje. Bilo bi dobro da to čini uvijek ista osoba, to ubrzava naviku i prilagodbu novim uvjetima i buke oko njega trebalo bi biti što manje, ako želimo da kanarinac nesmetano i lijepo pjeva.

Ne bi trebalo od njega praviti igračku pa ga kroz žice dodrivati, pružati mu razne predmete i slično.

 

Kako pravilno hraniti kanarinca

Kako pripremiti smještaj za kanarince

Izvor: 2102