Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 06.05.2016. 08:34.

Kućni ljubimci

Porijeklo mačke

Kad se i gdje u svijetu mačka priklonila čovjeku postoje različita mišljenja; AIbrecht Durer dao joj je na svojoj slici raja mjesto uz noge Eve i Adama, a islamski narodni pripovjedač gotovo je proglašava spasiteljicom ljudskog roda - smjestio ju je na Noinu arku gdje je, iskočivši iz lavlje nozdrve, potamanila sve miševe i štakore koji su već toliko oglodali daske broda da je prijetilo opće potapljanje.

Znanstvenici zoolozi, pak, drže da je potekla od indijske stepske mačke i prvi put pronađena u najstarijem gradu na svijetu Jerihonu, a ljudi su je odatle donijeli u Egipat. Iz sjevemoafričkog prostora ona se brodovima koje je čuvala od mišje napasti razmnožila po svijetu i tako stigla i na europsko kopno. Danas, bez obzira na njezino podrijetlo i sve legende kojima je obavijen njezin prilazak čovjeku, i bez obzira na to jesmo li joj naklonjeni ili ne, mačka je jedna od naših najomiljenijih i najčešćih kućnih ljubimaca.

U Engleskoj i Nizozemskoj na svakih 100 stanovnika ima 10 mačaka, u Francuskoj 13, u Danskoj 16, u Njemačkoj oko 6, a u Hrvatskoj oko 400 tisuća kućanstava drži mačku. Za mačku se ne plaća porez, ne mora se je voditi u šetnju, ne zagađuje ulice; ona ne laje, uglavnom je dobijemo na poklon i tijekom vikenda je ponekad možemo ostaviti i samu kod kuće. No, ipak, onaj koji je odlučio donijeti mačku u svoj dom, mora za to imati nekih preduvjeta; prije svega se ne bi smio prema njoj postaviti ni egoistički, niti autoritativno; mačke su od samog rođenja izraziti individualisti, a njezina se izražena samosvojnost očituje ponosom i ponekad samovoljom.

S druge strane, ona ima nevjerojatnu potrebu za nježnošću, koju će znati itekako uzvratiti. Odnos mačke i čovjeka je mnogoslojevit. Tek rođeno mače već je dovoljno staro da u ljudima prepozna drugačiju vrstu živih bića. Čovjek joj, međutim, može nadomjestiti tzv. socijalnu dimenziju, koju ona poznaje ili nagonski očekuje od svoje majke, braće i sestara i kasnije partnera u Ijubavnoj igri: čovjek je njeguje, pruža joj osjećaj sigurnosti držeći je u krilu, milujući je ili češljajući, štiti je od opasnosti i podučava u onome što može činiti, a što ne.

 

Mačka u kući, stvari za mačku

Njega mačke, mačje navike

Izvor: 2088