Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 06.05.2016. 08:46.

Kućni ljubimci

Stvari za mačku u kući

Prije nego što mačka stigne u našu kuću, valja nabaviti poveću košaru s mekanim pokrivačem, koji se lako pere. Hoće li ona svoju košaru doista koristiti, o tome ipak na kraju sama odlučuje. Često će radije sama odabrati neki svoj kutak za spavanje, koji po svom ukusu drži ugodnim. Za izlazak - bilo znancima tijekom vikenda ili veterinaru - potrebno je nabaviti i "putnu košaru". Iskusni vlasnici mačaka obično se ovom putnom košarom koriste i kao mačjim krevetom.

Za razliku od "spavaonice", mačka je vrlo točna kad je riječ o hrani i osjetljiva na vlastiti pribor za jelo. Potrebne su barem dvije zdjele za jelo i dvije za vodu koje se poslije svakog obroka moraju temeljito oprati. Ako mačku od početka naviknemo jesti iz vlastitoga tanjura, neće joj pasti na um da zabada nos u tuđe tanjure. Vrlo je važan i mačji toalet: danas i u našim prodavaonicama možemo kupiti mačje toalete, na koje se životinja vrlo brzo navikava.

"Mjestance" treba stajati na nekom mirnom mjestu, gdje je u to vrijeme nitko ne smeta. Mogu se kupiti i dobre mineralne mačje stelje, koje upijaju mirise i ne lijepe se za šape. Stelju valja redovito mijenjati - po mogućnosti nakon svake uporabe, time čovjek ne ugađa samo sebi nego i svom kućnom ljubimcu jer mačka iznad svega voli ćistoću.

 

Porijeklo mačke

Mačje navike

Izvor: 2088